onsdag 6. mars 2019

Vannkopper symptomer barn

Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Noen gjennomgår sykdommen uten utslett eller andre symptomer. Vannkopper er forårsaket av et smittsomt virus (Varicella-Zostervirus).


Kan man ha vannkopper uten å være syk?

De fleste får vannkopper som barn og vanligvis bare én gang. Svar: Voksne kan ha feber, hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable.


Barn med alvorlige sykdommer bør vaksineres mot vannkopper , da det er en økt smitterisiko. Barna som er vaksinert kan likevel få en mild form for vannkopper , men risikoen for komplikasjoner vil være redusert. Vaksinen anbefales vanligvis ikke til bruk i Norge.

Andre symptomer på vannkopper er generell feberfølelse, slapphet, feber, redusert matlyst og kløe fra utslettet. Disse symptomene kommer rett før eller samtidig med at utslettet bryter ut. Etter hvert vil vesiklene sprekke og tømme seg for klar væske.


Etter til døgn vil man begynne å få skorpe på blemmene. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Det er viktig å kunne litt om hvilke tilfeller hvor sykdommen kan være farlig. Lege bør kontaktes hvis barn under måneder eller voksne over år får vannkopper for første gang.


Ved dårlig allmenntilstand (slapphet, sløvhet) eller ved feber over 38°C i 3-døgn eller mer. Ved kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme og oppkast. Alle gravide som ikke har hatt vannkopper , og hvor dette også er bekreftet med blodprøve, bør vaksineres etter fødselen for å forebygge eventuell sykdom i senere svangerskap. Dersom en gravid kvinne blir smittet og får vannkopper like før eller like etter fødselen, kan barnet smittes.


Makler, som raskt blir til vesikler. Disse tørker senere inn og dekkes av skorper. Vesiklene opptrer på forskjellig tidspunkt i forløpet. Slimhinner kan også affiseres.

Stor individuell variasjon i utbredelse. Eventuelt et todøgns prodromalstadium med feber, hodepine og sykdomsfølelse. Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Hvordan får man vannkopper ? Man smittes med varicella-zoster virus. Viruset kan imidlertid smitte så lenge det kommer nye blemmer.


Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. Barn bør holdes borte fra skole eller barnehage til utslettet er tørt og barnet er feberfritt. Personer med underliggende alvorlig sykdom kan vaksineres ved smitterisiko. Likevel kan de få en mild form for vannkopper , men risikoen for komplikasjoner blir redusert ved vaksinasjon. Et nyfødt barn av mor som ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), har økt risiko for å få vannkopper hvis mor får utslett eller utbrudd av vannkopper nær fødselen, eller barnet utsettes for smitte av vannkopper inntil én uke etter fødsel.


Det brer seg til hårbunnen, munnen og spesielt overarmene og lårene. Som voksen kan du få feber. Utslettet begynner som et par millimeter store, lett forhøyede, kløende flekker, som i løpet av et par timer blir til små blemmer. Barn som får vannkopper får vanligvis mindre utslett og blir mindre syk, enn om du får det som voksen.


I tillegg til utslettet får de fleste feber og redusert allmenntilstand. For de med svekket immunsystem kan vannkopper være veldig farlig. De aller fleste barn vil få vannkopper i ung alder og det er vanligvis en mild sykdom. Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper.


Smittsom 1-dager før utbrudd. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar. Barn med feber skal ha mulighet til å ta det med ro og få tilstrekkelig med hvile.


Jeg ville ikke tatt med barn med vannkopper på ferie til Kypros. Syke barn har det best hjemme. Ferien blir nok ikke helt den samme med syke barn.


Dessuten så smitter de på meters avstand og kan rekke å smitte ganske mange på turen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg