torsdag 7. mars 2019

Ørebetennelse antibiotika

Små barn og barn inntil skolealder er mest utsatt. De fleste blir frisk uten behandling. Når bør man bruke antibiotika mot ørebetennelse ? Barn bør få antibiotika ved et mer langtrukkent forløp, mistanke om komplikasjoner, eller dersom sekresjon fra øret varer i mer enn to døgn. Hvis en kvinne får antibiotika i siste del av graviditeten, stiger risikoen for at barnet får ørebetennelse og øredren i de første leveårene.


Antibiotika til gravide kan gi barnet ørebetennelse.

Kun i noen tilfeller er det indikasjon med penicillinbehandling. Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Ved ørebetennelse klarer de aller fleste seg uten antibiotika.


Uriktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene. Ved bruk av antibiotika er fem dagers behandling vanligvis nok.


Vanlig penicillin anbefales i Norge som førstevalg ved behandling av ørebetennelse. Dette kalles antibiotikaresistens. Vanlig komplikasjon til øvre luftveisinfeksjon.

Bakteriell årsak finnes hos 30–. Mer enn av barn har hatt minst én akutt mellomørebetennelse før skolealder. Barn som går i barnehage eller har søsken som går i barnehage, er spesielt utsatt. Kronisk ørebetennelse defineres som vedvarende hull i trommehinnen, og kan i prinsippet ramme alle som har hatt ørebetennelse der det er gått hull på trommehinnen, sier Sundt Mjelle.


Studier viser at til enhver tid har av alle barn mellom ett og tre år nedsatt hørsel på begge ører på grunn av sekretorisk ørebetennelse. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Enkelte barn er plaget med hyppige ørebetennelser. Om det er rammet tre ganger siste seks måneder eller fire ganger siste året er det å regne for et ørebarn.


Ved akutt ørebetennelse vil de fleste foreldre tilkalle lege fordi barnet har store smerter. Mange vil forlange at barnet som har vondt får medisiner som virker. REBETENNELSE : På innsiden av trommehinnen oppstår mellomørebetennelsen. Den kan være mild eller av en kraftigere variant med påvirket allmenntilstand.


Infeksjon i mellomøret. Ved tannrotbetennelse med tannbyll som ikke kan tømmes, og hvor du har feber eller større hevelse i ansiktet, er det nødvendig å behandle med antibiotika. Derfor må du også få rotbehandling hos tannlegen.


Mange blir behandlet med antibiotika når de er forkjølet og har smerter fra bihulene. Ofte er dette unødvendig behandling.

Og som kjent hjelper ikke antibiotika mot virus. De aller fleste infeksjoner i bihulene er virusinfeksjoner. Studier har vist at bare 5-prosent av alle som er forkjølet og tett i nesa får bihulebetennelse med. Den har også typisk iboende høy resistens mot desinfeksjonsmidler og antibiotika , bare spesielle antibiotika (pseudomonasmidler) virker på den.


Pseudomonas er jord- og vannbakterier som finnes overalt i naturen og trives best i fuktige omgivelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg