onsdag 13. mars 2019

Råd mot diare

Diare - kjerringråd Diaré. Et enkelt kjerringråd er å bruke noe som inneholder stivelse for å få slutt på diare -en. Denne medisinen kan også gis til barn Les mer om diaré. Gode råd ved diaré.


Ytterst få er så heldige at de klarer å styre unna alt som kan kalles magetrøbbel ved lengre reiser. Men med en porsjon folkevett og noen enkle forholdsregler bør du kunne holde de verste anfallene unna.

Slik minimerer du risikoen, og dette gjør du hvis uhellet først er ute! Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt. Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering).


Akutt diare vil vanligvis gå over av seg selv før det blir aktuelt med legeundersøkelser eller behandling. Det viktigste unntaket er små barn med diare i mer enn 2-dager. De vil ofte ha problemer med å få i seg nok drikke, og har mindre væskereserver å gå på, slik at det i enkelte tilfeller kan bli aktuelt med sykehusinnleggelse og ekstra væsketilførsel. Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger.


Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré. Vi kan oppleve å bli bleke og at blodet forsvinner fra ansiktet fordi mekanismene som trigger kvalme og oppkast også fører til at blodårene i huden trekker seg sammen og at blodet ledes mot indre organer, forklarer Myklatun Krossness.

Etter en runde med oppkast er det lurt å få i seg væske, men helst ikke alt for mye av gangen. Men rådene som hjelper ved akutt diaré, hjelper ikke alltid ved forstoppelse eller treg mage. LavFODMAP-dietten brukes mest til behandling av diaré og luftproblematikk. Den har vist å virke på forstoppelse også, men dessverre ikke så godt, sier Hausken.


LES OGSÅ: Dette mener norske forskere om lavFODMAP. Overforbruk av antibiotika kan føre til at bakteriene blir resistente, det vil si motstandsdyktige mot legemidlene og dermed farligere. I tillegg kan antibiotika gi unødvendige bivirkninger.


Dersom diaréen ikke går over etter en uke, ved dårlig allmenntilstand eller feber, kan det tas en prøve av avføringen. Medikamenter (f.eks. antibiotika), cellegift, strålebehandling mot mage- og bekkenpartiet, følsomhet overfor visse typer mat, alvorlig underernæring, kirurgiske inngrep i tarmkanalen, infeksjoner (spesielt i tarmen) og psykisk stress kan hver for seg eller i kombinasjon gi diaré. Kom hjem fra syden nå med diare , tester mors oppskrift.


Larviksjente skrev: Har selv prøvd råsaft av blåbær. Det fungerte og smakte fortreffelig. Elisabeth skrev: Har prøvd potetmel rørt ut i lunkent vann, det funker for meg.


Når man har diare , er det best og innta lett fordøyelig mat, slik som ris, potetmos og lignende lette saker. Unngå denne maten ved diaré – Tykktarmens hovedfunksjon er å bryte ned karbohydrater og suge opp vann. Vi kan gjerne si at vi drikker med tykktarmen.


Hvis tykktarmsfunksjonen svikter, får man diaré. Det er vår siste skanse mot diaré. Mage og tarm Hva hjelper mot kvalme?

Kvalme kan skyldes mange ulike årsaker, og ofte behandles det ut fra årsaken til kvalmen. Les om gode tips og råd for hva hjelper mot kvalme. Jeg er vært utrolig løs i magen de siste dagene, ikke akkurat diarè, men ikke normal avføring heller. Startet med at jeg hadde veldig vondt i magen som når du ikke får sluppet luften ut, og hadde ekstremt luft i magen. Tenker dette har kommet av at jeg spiste mye egg forrige uke, pleier nemlig å. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og er svært smittsomt.


For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg. Her har vi utdannet helsepersonell og en egen tarmskole hvor vi formidler fagutvikling, forskning og undervisning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg