fredag 15. mars 2019

Kan gravide spise laks

Kan gravide spise rå egg? Er det risikabelt å spise medium stekte hamburgere på restaurant? Hvorfor skal gravide bare spise fersk røkelaks? Stemmer det at gravide ikke bør spise fisk?


Dersom gravide kvinner tar CLA som kosttilskud kan dette ha uheldige effekter både på barnets fødselsvekt og lengde.

Gravide og ammende frarådes å bruke CLA-preparater. Også reker, kreps, ulike typer muslinger og andre skalldyr er sunne for deg og barnet. Men hvis du er glad i krabbe, må du huske å spise bare det hvite kjøttet. Tunfisk på boks kan du spise med god samvittighet, men unngå å kjøpe stykker av hel tunfisk.


Spis gjerne laks og laksefisker. Seks forskere ber nå myndighetene om å endre kostholdsrådene for gravide. I Tidsskrift for Den norske legeforening skriver de at barn og kvinner som venter barn ikke bør spise kveite og laks.

Mange får mindre lyst på kaffe når de er gravide , noe som er like greit ettersom et høyt koffeininntak kan øke risikoen for spontanabort i første trimester. Mors inntak av fet fisk, som oppdrettslaks, bidrar positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn som ammes. Derfor anbefales gravide og kvinner som ammer å spise mer fisk.


Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Hvilken fisk kan du egentlig spise når du er gravid? Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet.


Norske helsemyndigheter har ingen øvre grense. Nå viser ny forskning at barnet kan få økt risiko for overvekt og fedme hvis mor spiser svært mye fisk. Opdrættede laks får vi især fra Norge, og de er ikke forurenet med dioxin. Så selv om mange er principielle modstandere af opdrættede fisk, er de i denne situation et godt valg for den gravide. Undgå helt at spise større rovfisk.


Større rovfisk kan have høje indhold af kviksølv som kan skade det ufødte barn. Prøv lakseburger neste gang du fyrer opp grillen! Vi har oppskriften. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


Derfor har det stor betydning, hvad moderen spiser.

Og fisk er en vigtig spise for gravide , så man skal endelig ikke holde sig fra fisk. Det giver nemlig en række vigtige fedtsyrer, fx omega3-fedtsyrer til barnet, som er vigtigt for udviklingen af barnets hjerne. Sushibiter med laks , kokt kongekrabbe, frityrstekt scampi, frityrstekt krabbe og kamskjell er et trygt utvalg. Viktige næringsstoffer. Kjente fiskearter, som laks , ørret, torsk, sei, lyr og makrell, kan du trygt spise 1-ganger i uken.


Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. I tillegg bør gravide unngå fetaost, ferskost og myke oster laget av upasteurisert melk, sier hun. Røkt laks , spekepølse og kjøttpålegg som nærmer seg utløpsdato - Ny røkelaks er ikke farlig for gravide , men unngå å spise røkelaks som snart går ut på dato.


Når det gjelder gravide sier fagekspertene at det ikke lenger er grunnlag for spesifikke kostråd for konsum av fet fisk. Denne kan inneholder Listeria-bakterien. At det ikke er farlig for gravide å spise laks. At man ikke får i seg skadelige mengder miljøgifter selv om man spiser over en kilo oppdrettslaks i uken.


Vanskelig å gi konkret svar. Forskning er en evig prosess. Marit kjenner til at noen gravide er forsiktige med å spise laks under svangerskapet i frykt for blant annet miljøgifter.


Men Marit er klar over at dette kun er myter. For den vordende mammaen er fakta det viktigste: Omega har en påvist positiv effekt på nervesystemet og hjerneutviklingen til fostre og små barn. Fisk fra havet som gravide kan og bør spise ett par ganger i uken er som tidligere nevnt makrell, sei, ørret og laks samt torsk, lyr og andre hvitfisk. Bør gravide spise krabbe, reker, kamskjell og scampi? Krabben lever på bunnen og er veldig eksponert i forhold til forurensning.


Det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg