onsdag 27. mars 2019

Mage gravid

Når du er gravid for første gang, har ikke magemusklene vært tøyd og strukket før. Dermed tar det litt tid før de gir etter. De holder på en måte livmoren inntil kroppen ganske lenge, sier jordmor Ragna T. Mange gravide føler seg oppblåste og plages av treg mage. Hormonene østrogen og progesteron gjør den glatte muskulaturen i hele kroppen din slappere. Dette skjer også i fordøyelseskanalen.


Mage gravid

Derfor kan maten av og til passere langsommere gjennom systemet, og du føler deg oppblåst. Oppblåst mage gravid , treg mage eller forstoppelse. Grunnen til at gravide ofte får vondt i magen og opplever mageplager som luft i magen, treg mage eller forstoppelse, er at kroppen produserer en rekke hormoner under graviditeten. Hormonene bidrar til å gjøre vevet i kroppen bløtere, for å gjøre den i stand til å utvide seg. Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff fra det nettbaserte fødselsforberedende kurset En god fødsel, forklarer at diaré og løs mage oftest forekommer mot siste del av svangerskapet.


Det kan være behov for akutt kirurgi med keisersnitt for å stoppe en ukontrollert blødning. Tilstanden kjennetegnes av mage - eller ryggsmerter etter 20. Tidligere keisersnitt gir risiko, samt røking, rusmisbruk og høyt blodtrykk. Det er mye man kan bekymre seg for som gravid , og naturligvis kan både magesmerter og mageplager gi grobunn for bekymring hos den vordende mor. Heldigvis er det helt normalt å bli utsatt for enkelte smerter og plager som gravid - det gjelder å vite hvilke av de som gir grunn til bekymring, og hva du kan ta med slående ro.


Mage gravid

Jordmødre kan lett glemme å snakke med gravide om dette, og det kan være vanskelig for den gravide å ta opp dette litt pinlige temaet. Utviklingen til fosteret i mors kropp har forbløffet mennesker til alle tider, og er blant naturens virkelig store undere. Vi har fått laget virkelighetsnære illustrasjoner av hva som foregår inni mors voksende mage uke for uke fra unnfangelse til fødsel. Treg mage og forstoppelse er noe mange gravide opplever. Plagene kan inntre tidlig i graviditeten og skyldes hormonell påvirkning.


Gå til tryggmammamedisin. Mellom til prosent av alle gravide opplever forstoppelse. Den gravide kvinnen har fått gravid mage tidlig, noe som er helt normalt og noe hun ikke har gjort bevisst.


Det er bare kroppen hennes som er slik og selv om magen er oppblåst, er det like mye en gravid mage ettersom det ligger ett liv inni der. Sammenlignet med ikke- gravide er gravide oftere utsatt for bukskader, mens de sjeldnere får skader mot brystkassen og hodet. Forklaringen synes å være så enkel som at magen stikker mer ut. Især når jeg har spist, selv om jeg spiser små måltider fordi jeg fort føler meg som om jeg skal eksplodere hvis jeg spiser en normal porsjon.


Luftplager trenger ikke å være så vanskelig å få bukt med. Som regel krever det bare litt mer bevissthet rundt hvordan, og hva du spiser. Det er litt av en endring som skjer med mors kropp fra unnfangelse til fødsel. Her er flotte bildeserier. Har hatt løs og hard mage om hverandre når jeg har vært gravid før, vet jo ikke om det har noen sammenheng med graviditet, men man kan jo håpe Selv har jeg skikkelig løs mage i dag og det er bare 4-dager igjen til IKM, så jeg krysser fingrene da!


Mage gravid

Lykke til da jenter! Ut fra et føre var-prinsipp anbefaler man likevel den gravide å begrense bruk av denne typen maleprodukter. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Gravide med blodtypen Rhesus negativ vil få tilbud om en blodprøve for å se hvilken Rhesus fosteret har. Det gjøres for å unngå senere komplikasjoner hos barnet. Ved påvisning av et RhD-positivt foster hos en RhD-negativ gravid , gis det tilbud om forebyggende behandling i svangerskapet og etter fødselen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg