tirsdag 12. mars 2019

Ømme bryst amming

Såre og vonde brystvorter. Den vanligste grunnen til såre eller vonde brystknopper er at barnet ikke har et godt sugetak, og at brystknoppen havner mot den harde delen av ganen i stedet for lengre bak der det er mykt. Dette har blitt brukt fra gammel tid.


Tette melkeganger oppdages ofte ved at du kjenner noen ømme , litt harde områder i brystet etter at barnet har spist. Huden over områdene kan bli rødflammet. En tett melkegang kan utvikle seg til brystbetennelse hvis du ikke får bukt med den.


En bryst infeksjon, oftest forårsaket av tette talgkjertler eller amming , resulterer nesten alltid i ømme og hovne bryster. Mens ømhet og hevelse kan være de første tegn på en infeksjon, er en feber sannsynlighet for å utvikle kort tid. For å hindre spredning av smitte, er det lurt å ha en alvorlig infeksjon adressert av en lege.


De aller fleste vil kjenne at brystvortene blir ømme i løpet av svangerskapet. Hvor ømme de blir, og hvor lenge dette varer, varierer fra kvinne til kvinne. Amming forebygger brystkreft. Uansett om en opplever at kroppen endrer seg noe etter svangerskap og fødsel vet vi at amming forebygger brystkreft hos mor, forteller jordmor Kjersti Irgens.


Har de siste ukene hatt utrolig ømme brystvorter. Selve brystene er ikke spesielt ømme. Er ikke så lenge siden jeg sluttet på hormonell prevensjon og lurer på om det kanskje kan ha noe med det å gjøre? Noen som har opplevd det samme? Man kan vel ikke få ømme brystvorter uker på.


Den første uken eller to etter fødselen er det ikke uvanlig at brystvortene er ubehagelig ømme og såre ved amming. Dannes det små sår og sprekker på brystvortene kan ammingen bli svært smertefull og i verste fall føre til brystbetennelse. Etter eggløsning vil kombinasjon av progesteron og stimulere brystets kjertler, og det gir ømhet. Hos noen få kan hormonspiralen gi samme symptom.


At det ene bryst kjennes litt større ut, kan skyldes cyster. Kortsiktige endringer i bryst skje umiddelbart etter hver amming , mens de langsiktige endringene påvirker bryst etter at barnet er avvent. Hei, Jeg er år og kvinne.


Bruker ikke medisiner. Jeg har en litt brennede og øm følelse i venstre bryst , litt stikkende og kløende på selve brystvorten (med økt følsomhet), har også kjent litt ømhet under venstre arm (lymfeknuten). Dersom brystvortene fortsatt er ømme og røde etter å ha fulgt vanlige råd for såre brystvorter. Ofte kjennes en stikkende og brennende smerte i brystet under og etter amming. Dersom du har smerter fra brystet med økende hevelse og rødhet og gjerne feber, frostanfall eller influensafølelse i. Behandling med soppkrem er ønskelig.


Legen ønsker å vite hvilken krem pasienten bør bruke, særlig med tanke på å slippe å vaske av før amming. Symptomene på candidainfeksjon på brystvorten og området rundt er ofte vedvarende røde og ømme brystvorter (1), samt strålende smerte i brystet under og etter amming ( 3). Jeg har hatt ømme bryster helt uten å være gravi ved ett tilfelle slet jeg skikkelig med ømme brystvorter i flere dager, før jeg innså at det var lakenet, et typ frottéstretchlaken som huden på brystvortene ikke var helt vant til. Andre ganger regner jeg med syklus ellers spiller en rolle.


Hormonpåverknad hos deg medfører auka blodtilførsel, væskeansamlig samtidig som mjølkeproduksjonen settes i gang. Skambelagt å ha bryst. Det kan oppleves som svært vanskelig å være mann med store bryster.


Mange gjemmer seg i løse klær, nekter å kle av seg offentlig og får ofte en lutet holdning, sier Seland. Vonde bryst ved amming. Smerter i brystet, rødt, varmt, hovent bryst , vanskelig å få ut melk, melkespreng, feber og evt. Det er et stort psykososialt problem.


Brystbetennelse uten og med bakterier Utilstrekkelig tømming av brystet på grunn av lang tid mellom amminger og stor melkeproduksjon kan føre til mastitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg