mandag 4. mars 2019

Lavt blodsukker barn

Hypoglykemi ( lavt blodsukker ) hos personer uten diabetes Hva er hypoglykemi ( lavt blodsukker )? Flere forskjellige symptomer er karakteristiske for hypoglykemi. Lavt blodsukker har du når blodsukkeret er på 3. Det vil variere når du opplever å få føling (symptomer på lavt blodsukker ). Vanligvis vil blodsukkeret da være lavere enn 3. Når du får symptomer på grunn av at blodsukkeret er for lavt , kalles det føling.

Det er veldig sjelden at personer som ikke har diabetes får føling. Hypoglykemi, eller lavt blodsukker , er et vanlig problem for barn som har type en diabetes. Hypoglykemi oppstår når blodsukker i blodet synker under det som er normalt for et barns vekt og alder.


Denne typen kan unntaksvis forekomme hos barn , og den kalles da MODY (Maturity Onset Diabetes in the Young). Blant barn under år har ca. Sykdommen kan starte i alle aldre, men det er sjelden i første leveåret. Når et barn får konstatert diabetes, opplever gjerne både barnet og resten av familien situasjonen som tung og vanskelig: Hvordan vil det bli på skolen, i barnehagen, i venneflokken, bursdagsselskap, på ferier og turer, overnattinger hos venner ? Hvordan skal vi unngå følinger (for lavt blodsukker )? Insulinbehandling og noen antidiabetika kan også gi lavt blodsukker ved diabetes type 2.

Tilstanden krever rask behandling. Kan man ha for lavt blodsukker ? For lavt blodsukker betyr ifølge Helsenorge. Når man har symptomer på for lavt blodsukker kalles det føling.


Føling er vanlig for personer med diabetes som tar insulin. Dette er fordi det kan være utfordrende å regulere sykdommen. Symptomer som er typiske ved hypoglykemi er blekhet, skjelving, svette, svakhetsfølelse, hjertebank, sultfølelse, uro, konsentrasjonsvansker og tretthet. Ketoner og lavt blodsukker. Hvis dit barn ikke spiser tilstrækkeligt, kan der opstå ketoner, som er et affaldsstof ved fedtforbrænding.


Når der kan måles ketoner i sammenhæng med lavt blodsukker , er der tale om såkaldte sult-ketoner, der er ufarlige. Giv barnet lidt at spise eller drikke, så forsvinder sultketonerne. Litchi-dødsfall blant barn stiger: - Alle hadde lavt blodsukker. En mystisk sykdom har rammet barn i Øst-India de siste åra. Nå har dødstallene steget til over 1på bare noen uker.


Hos personer som ikke har diabetes er det veldig sjelden at man måler så lave verdier,. Hvorfor får man lavt blodsukker ? Hormonet insulin, der produceres i bugspytkirtlen, nedsætter blodsukkeret ved at åbne nogle kanaler i cellerne, så sukkeret i blodet kan strømme ind i dem. Det har vist seg at en lavere blodsukkerverdi til sengetid medfører en vesentlig risiko for at man får lavt blodsukker (hypoglykemi)) senere på natten.

Dette kan være farlig fordi mange pasienter ikke kjenner lavt blodsukker om natten, men sover igjennom. Glukose er en sukker som er lav i dette tilfellet, og når den faller til under mg per desiliter av blo er en berørt person hypoglykemisk. Det tar årvåkenhet og en stadig klar øye for symptomer for å hjelpe barnet gjennom en frustrerende og demoraliserende tilstand. Særlig de som har diabetes type men også de med diabetes type som bruker insulin eller legemidler som inneholder sulfonylureaderivater. Ni av ti barn får i seg for mye sukker.


Slik unngår du sukkersjokk: Gener slås ikke på Før har det blitt vist at enkelte spedbarn som dør helt uventet, har feil i glukoseproduksjonen i leveren. Dette kan føre til lavt blodsukker i perioder med stress eller redusert melkeinntak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg