torsdag 14. mars 2019

Symptomer på kreft

Likevel må man ta symptomene alvorlig , sier Opdalshei. Det finnes mange ulike kreftformer, og de ulike kreftformene gir ulike symptomer. De fleste som mistenker kreft har ikke kreft - De fleste som har mistanke om kreft , har ikke kreft. Når pasienter utredes for mistanke om kreft , er det som for å utelukke kreft.


Det stemmer at det er mange som får kreft , men de fleste symptomer betyr ikke at det er kreft du har.

Symptomer på kreft i magesekken har ofte et snikende forløp. Magesekkveggen er svært bevegelig, derfor kan svulsten bli forholdsvis stor før den gir plagsomme symptomer. Sitter kreftsvulsten ved spiserøret, kan de første symptomene være problemer med å svelge eller smerter i brystet som stråler ut i ryggen. Kreft i tykk- og endetarmen, kjent som kolorektal kreft , er av de vanligste kreftformene i den vestlige verden. Kreftformen er sjelden blant de under år.


Symptomene er ofte ganske uspesifikke, og de kan ligne på symptomene man ser ved flere andre, godartede tilstander som rammer fordøyelseskanalen. Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem.

Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft. For den som får kreft , vil det å være i god form gjøre at man tåler behandlingen bedre og har lavere risiko for. Blod i urinen og blærebetennelse er vanligvis tegn på sykdom i urinblæren, men kan også (sjeldent) skyldes kreft i prostata.


Blod i sæden sammen med stadig mindre sædmengde kan ha sammenheng med prostatakreft, men skyldes ofte andre forhold. Dersom kreft mistenkes, skjæres hudområdet ut og sendes inn for undersøkelse. I tillegg gjøres en undersøkelse av nærliggende lymfeknuter. Er det mistanke om spredning, vil du bli utredet videre med bildeundersøkelser, som for eksempel CT eller MR. Du skal ikke vente lenge med å gå til lege om du har symptomer på basalcellekreft.


Karakteristisk skal blodet være blandet i avføringen, men ved lavt beliggende endetarmskreft kan blodet også være utenpå. Ved kreft i høyre del av tykktarm kan blødningen skje skjult og forårsake anemi som eneste sykdomstegn. Vanlige symptomer : Den klassiske presentasjonsformen for kreft i bukspyttkjertelen er stille ikterus, det vil si at pasienten utvikler gulsott uten at det ledsages av andre symtomer, som for eksempel smerter. Gulsott er første symptom hos omtrent halvparten av pasientene med kreft i bukspyttkjertelhodet. Kreft i skjoldbruskkjertelen er sjelden, og gir gode prognoser.


Den behandles ofte med kirurgisk fjerning av kjertelen, som gjør at du må gå på hormonbehandling resten av livet. Nasjonale retningslinjer har standardisert og sentralisert behandlingen.

Femårsoverlevelsen for både tykk- og endetarmskreft er rundt prosent for menn og prosent for kvinner. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Her er elleve faresignaler en bør være obs på. Enkelte av symptomene på kreft er mer eller mindre felles uansett krefttype, mens andre symptomer avhenger av hvor i kroppen kreften sitter.


Anette Tveit (34) hadde hatt symptomer i ti år da hun for drøyt fire år siden fikk diagnosen nevroendokrin kreft , også kjent som NET- kreft. Det kom som et sjokk på småbarnsmoren med en datter på ni og en fostersønn på fire år. Er du flink til å sjekke føflekkene dine? Nedenfor finner du typiske symptomer på føflekkreft, og noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen kreft.


Kreft er en sykdom som rammer stadig flere. Visse symptomer assosieres med kreft hos menn. Sjekk hvilke tegn du ikke bør ignorere! De kan være symptomer på hudkreft.


Mange opplever ingen symptomer på prostatakreft, og det er derfor vanskelig å vite når du bør gå til legen. Det kan være lurt å ta en sjekk når du runder år. Venter du til du kjenner symptomer kan sykdomsforløpet ha kommet langt, og den kan være vanskeligere å behandle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg