onsdag 20. mars 2019

De første tennene

De første tennene kalles gjerne melketenner. Utvikling av melketennene begynner tidlig i svangerskapet. Som oftest bryter en fortann i underkjeven frem først, ved 6-måneders alderen. Men det er store individuelle forskjeller, noen barn er måneder andre nærmere år.


Fortennene i underkjeven er de første tennene som bryter frem.

Ni av ti barn vil få første tann i perioden fra 4–måneders alder. Dannelsen av melketannsettet tar cirka fire år og tennene bryter frem i løpet av en toårsperiode. Samtlige røtter er ferdig utviklet ved 3½-årsalderen.


Det er imidlertid store variasjoner, noen barn får ikke den første tannen før rundt 1-årsdagen. Hvilke tenner kommer når? Så snart den første tannen bryter gjennom, er det på tide å finne frem tannbørsten.


Det finnes babyer som elsker å pusse tennene , men de aller fleste foreldre opplever – i alle fall i en periode – at babyen slett ikke vil at tennene skal pusses.

Tannpuss morgen og kveld bør starte når første tann kommer. Mange barn liker ikke å pusse tennene og i starten kan tannpussen være en daglig kamp. Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber. Tenner kommer i en alder hvor mange barn blir syke, gjerne for første gang.


Og det er fort gjort å gi tennene skylden. Som regel er det ingen sammenheng. Det man imidlertid er helt sikker på, er at barn ikke blir syke av å få tenner. Når kommer den første tannen?


Det er stor forskjell på når barn får sin første tann. Noen barn er tilsynelatende født med tenner, mens andre først får tenner i ettårs-alderen. Det er ingen fordel at barn får tennene tidlig - kanskje tvert imot! Siden tennene også er kroppens hardeste bestanddeler, og derved forholdsvis lett blir fossiler, er studiet av tenner viktig i paleontologien.


Mange grupper kjennes bare fra funn av nettopp tenner. Særlig gjelder dette de første virveldyrene og tidlige pattedyrene fra kritt-tiden. Hvis treåringer har kariesangrep, er det som regel på framtennene.


Glem heller ikke at tennene åpner for nye muligheter i matveien – det går også an å la poden gnage på fast føde som ikke lar seg stykke opp og sette i halsen.

Tannpussen kan dere begynne med allerede etter at de første tennene har brutt frem, så blir det lettere å tilvenne seg rutinen når barnet blir eldre, sier Jovana. Ofte er det de to fremste tennene i underkjeven som kommer frem først. Frembruddet kan være forbundet med lett kløe på gommene og ekstra spytt, men det varer sjelden lenge.


La tannbørstingen være en lek allerede fra de første tennene titter frem i 6–8-månedersalderen. La barnet få prøve selv, og la det ikke bli en kamp for rene tenner, men en god vane. Mer alvor bør det komme i leken når de første melke­jekslene kommer i 1½–2-årsalderen. Barnets første tenner kalles melketenner og utbryter som regel i en alder av 6-måneder. Tennene børstes to ganger daglig med fluortannkrem.


Normalt er alle de melketenner frembrutt i en alder av år. Det kan være smertefullt å få de første par tenner, men dette avtar hurtig. Når barnet er omkring år vil melketennene falle naturlig ut og løpene bli erstattet med permanente tenner.


Typiske tegn til tannfrembrudd. Det første tegnet til tannfrembrudd kan være økt sikling. Tilvenning til tannpuss bør begynne som en lek. Den første tannen kan feires med en liten myk tannbørste. Morsmelk inneholder sukker som kan omdannes til syre.


Når barnet er fylt ett år, bør amming om natten begrenses til to ganger av hensyn til tannhelsen. I tillegg skal tennene pusses morgen og kveld. Disse tennene begynner å vokse frem når pattedyrenes tarmer er i stand til å håndtere fast føde, hos mennesker rundt 6-måneders alder.


Melketenner er de første tennene i munnen til mange pattedyr. Etter en stund skal permanente tenner vokse ut, og de skal helst vare livet ut. Molly (12) har hatt problemer med tennene hele livet, så lenge hun kan huske. De allerfleste babyene får blemmer på gommen der tennene kommer, det er ikke farlig, men de kan bli plagsomme i det de sprekker når tannen kommer opp.


Det er ikke uvanlig at barnet enda ikke har fått tenner når det fyller ett år, mens andre har fullt sett lenge før de fyller to. Enkelte har til og med fått de første tennene allerede før de blir født.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg