Norsk robotteknologi forebygger smitte. Automatisert desinfeksjon av rom og utstyr. Sykdommen forårsakes av hepatitt C -virus (HCV) som er et virus i familien flaviviridae. Hepatitt C utgjør størstedelen av antall meldte hepatitt -tilfeller i Norge og smitte forekommer i dag i all hovedsak blant personer som tar stoff med sprøyter.
Viruset smitter gjennom blod. Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til sykdom, er til uker. Smitte skjer hovedsakelig gjennom blod ved bruk av urene kanyler hos injiserende misbrukere. Sykdommen gir vanligvis få symptomer, og blir kronisk hos rundt 70- av de smittede. I dag fins det effektiv behandling som tilbys alle med kronisk infeksjon.
Testing av hepatitt C utføres også ved mange lavterskeltilbud for personer som tar stoff med sprøyte. Hvis du ønsker en hepatitt C -test uten at legen foreslår det, bør du forklare hvorfor ønsker en slik test. I utgangspunktet bør ingen som ønsker å teste seg for hepatitt C bli avvist. Hepatitt er betennelse i leveren, som kan ha en rekke årsaker og varierende kliniske sykdomsbilder.
Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. Dersom testen er positiv (det vil si at man er smittet av hepatitt C ), vil man få oppfølging av fastlegen i samarbeid med sykehusleger, inkludert vurdering om man skal ha behandling. Slik stilles hepatitt C -diagnosen.
Hepatitt C smitter vesentlig på samme måte som hepatitt B, men Hepatitt C gir vesentlig høyere risiko for utvikling av kronisk sykdom med utvikling av leversvikt og kreft i lever. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere. Behandling er en spesialistoppgave og det finnes ingen vaksine.
Alle med hepatitt C bør være svært forsiktige med inntak av alkohol, og helst ikke drikke i det hele tatt, da dette er ekstra skadelig for leveren. Dersom du har hepatitt C , kan sunt kosthold og regelmessig mosjon bidra til å holde leveren så frisk som mulig. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C. Det er ingen restriksjoner i forhold til yrke når det gjelder hepatitt C - smitte. Det er enighet om at barn med HCV-infeksjon ikke representerer noen smitterisiko overfor andre barn eller voksne. Alle tilbys gratis behandling, og behandlingen er enkel og effektiv.
Smitte skjer gjennom blo blodprodukter, kroppsvæske og ved ubeskyttet seksuell kontakt. Hepatitt B- smitte kan hos noen få utvikle seg til en kronisk tilstand. Videre ses smitte hos personer som tidligere har fått blodtransfusjon eller behandling med blodprodukter (blødersykdom). Hepatitt C er ein viral lever infeksjon som kan gjeva gulsott med gul hud og gule bindehinner i auga (ikterus). C virusinfeksjon kan man ikke med sikkerhet.
Sjukdomen er ofte kronisk og vert årsaka av hepatitt C -virus som fyrst og fremst smittar ved blodkontakt. Hiv og hepatitt C smitter ikke gjennom spytt. Kriminalomsorgen ønsker å ta i bruk spyttehetter for å forebygge smitte av hiv og hepatitt C. Det er også viktig at blod til blodoverføring testes for hepatitt C. God tilgang til rene sprøyter for rusmiddelbrukere forebygger hepatitt C - smitte. Mange som er smittet syns det er vanskelig å inngå forhold med nye partnere, fordi de er redde for å smitte dem.
Hepatitt C kan smitte seksuelt, men bare i svært sjeldne tilfeller, og kun hvis smittet blod fra den ene kommer inn i blodbanen til den andre. De fleste kommuner i Norge deler ut rene sprøyter. Gulsot er et meget sent symptom ved kronisk hepatitt , og er et tegn på at sykdommen er alvorlig.
Hvem skal være spesielt oppmerksom på leverbetennelse? Personer med gulsot eller andre tegn på leverbetennelse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.