fredag 12. januar 2018

Lymfekreft med spredning

I det andre stadiet er det påvist to eller flere områder med syke lymfeknuter på en og samme side av mellomgulvet. I det tredje stadiet er det syke lymfeknuter på begge sider av mellomgulvet, eventuelt med spredning til milten. I fjerde stadium er også organer utenfor lymfesystemet rammet, som for eksempel lever, lunge eller benmarg. Men med en gang spredning inntreffer ligger man mye dårligere an.


Lymfekreft med spredning

I det første stadiet er det kun lymfeknuter i ett område, over eller under mellomgulvet (diafragma), som er syke. Er svulst nummer eller vanskeligere å behandle enn primærsvulsten? Svar: Kreftceller vokser ukontrollert av ulike årsaker.


De styrer sin egen produksjonshastighet og –varighet og respekterer ikke normale cellers regler for vekstkontroll. Spredning fra andre typer kreft. Andre typer svulster (germinalcellesvulster) Thymom, en sjelden type kreft som har dannet i thymus, et organ som ligger i brystet bak brystbenet.


Lymfekreft med spredning

Adenom, godartet svulst. Infeksjoner med forstørrede lymfeknuter. For eksempel kyssesyken (mononukleose) og halsbetennelse. Du skal gjennom en tøff ti men du skal bli frisk. Norge er på verdenstoppen i behandling av lymfekreft.


Veldig syk fikk Martin Nes beskjed av doktor Harald Holte om at han kom til å bli frisk. Noen må leve med ubehag og smerter som de trenger hjelp til å hanskes med. Metastase er spredning fra en kreftsvulst til andre deler av kroppen. M forteller om det er spredning til andre deler av kroppen. Bak bokstavene vil det stå et tall som beskriver størrelsen på svulsten og hvor utbredt sykdommen er.


Lymfekreft med spredning

Cirka prosent av pasienter med nyoppdaget kreft i nyren har spredning. Kreft i nyren kan spre seg via blodbanen eller lymfesystemet. Ved spredning av lungekreft kan målrettet behandling være aktuelt. Hos noen pasienter finner man genforandringer i svulsten som man kan rette behandlingen mot. Småcellet lungekreft.


Strålebehandlingen avhenger av om svulsten er begrenset innenfor et område. Kreftpasienter med spredning kan leve i mange år uten cellegift. Medisiner som er skreddersydd mot svulstens gener, gjør at mange lungekreftpasienter med spredning overlever lenger.


Kari Grønås har fått mange ekstra leveår. For pasienter med tidlig oppdaget ikke-småcellet lungekreft som blir operert, er fem-års overlevelse opptil prosent. Langtidsoverlevelsen hos pasienter med spredning er på kun én prosent. Lungekreftbehandling blir stadig bedre, slik at pasientene får forlenget levetid. Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning.


Jeg har også forsøkt immunterapi, som jeg har betalt en god del penger for selv, men den virket dessverre ikke. Cirka prosent av hjernemetastasene finnes i storhjernen og prosent i lillehjernen og hjernestammen. Det er uhelbredelig. Hos cirka ti prosent av kreftpasientene er sentralnervesystemet eneste sted hvor spredning påvises, hos resten er det metastaser andre steder i kroppen.


Derfor tas vevsprøver etter at svulsten er operert ut. De fleste som får diagnosen nyrekreft har ingen symptomer. Se reportasje øverst i artikkelen. Jeg har brukt litt tid på å tenke gjennom hva jeg har gjort gjennom livet mitt. Vanlige symptomer er hovne lymfeknuter, vekttap, tegn på anemi ses ofte - blek hu tørre negler og sår i munnvikene - forstørret lever og milt.


Med millioner kroner fra Kreftforeningen skal toppforskere fra hele verden sørge for at pasienter som ikke blir friske av sin kreftsykdom, får ta større del i egen behandling og oppfølging. Den kan opptre lokalisert til lymfeknuter eller spredt i større deler av kroppen. Hodgkins lymfom er en kreftform med stor og ukontrollert vekst av lymfeceller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg