onsdag 17. januar 2018

Tegn på lungebetennelse

Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.


Lungebetennelse (pneumoni) skyldes en bakterie- eller virus-infeksjon som gir betennelse i lungevevet. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år.

De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene.


Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Betennelser kan forårsakes av en lang rekke mikroorganismer (virus, bakterier, sopp og parasitter) men også av etsende kjemikalier (f.eks. ved innånding av mageinnhold eller giftige gasser under en brann). Infeksjonene varierer i alvorlighetsgrad.


De fleste er relativt milde, men kraftige lungebetennelser kan være alvorlige, og kan noen ganger bli livstruende.

Den medisinsk betegnelse på lungebetennelse er pneumoni. Sykdommen forårsakes oftest av en virus- eller bakterieinfeksjon, som for eksempel pneumokokker. Feber og tung, rask pust.


Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse. Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. Her får du vite mer om de lumske symptomene og får tips til å holde lungebetennelse på avstan hvis du ennå ikke har fått det. Hoste, feber og generelt uvel. Lungeinflammasjon, eller pneumoni, er en inflammasjonstilstand i lungene.


Kontakt veterinær umiddelbart Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, bør du kontakte veterinær umiddelbart. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Tegn på lungebetennelse forårsaket av en bakteriell infeksjon. Hvis eksponering for bakterier er årsaken til lungebetennelse , kanskje du føler deg kal opplever frysninger og risting, og tennene kan skravle.


Noen pasienter har også sterke brystsmerter som kan være skarp og blir verre når jeg prøver å ta et dypt åndedrag. Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene. Det vanligste kjennetegn er vond hoste.


Den kan forårsakes av mange forskjellige bakterier og virus. Hvis de allerede har hjerte-relaterte problemer, for eksempel, de er allerede utsatt for pustevansker. I hovedsak bekrefter vi det som er gjengs oppfatning i klinikken, at lungebetennelse kan maskere eller være første tegn på lungekreft.

Generelt er mye av kunnskapen om sammenhengen mellom lungebetennelse og lungekreft basert på erfaring. Symptomer og tegn som man ofte ser ved lungebetennelse hos barn er høy feber, rask puls, rask pustefrekvens, hoste og slapphet. Spisevegring og magesmerter kan også være tegn på lungebetennelse.


Legen vil ved undersøkelse observere barnet, og være opptatt av barnets allmenntilstand.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg