torsdag 18. januar 2018

Ubehag i brystet

Hos mange som legges inn på sykehus med akutte brystsmerter finner man selv etter lang utredning og mange undersøkelser ikke noe feil med hjerte eller andre indre organer. Smertene tilskrives da ofte såkalt myalgi, muskelsmerter. Du merker dette i hvile og ikke ved aktivitet. Du har et normalt blodtrykk hjemme, men har White Coat syndrom og får skyhøyt blodtrykk hos legen.


Du har risikofaktorer som høyt kolesterol, og nær familie som har gjort. Brystbrann eller ubehag fra magen. Angst, uro, døsighet,. I tillegg er det nok slik at kvinner i større grad enn menn opplever symptomer som stikking i brystet rett som det er,.


Funksjonell dyspepsi er en tilstand karakterisert ved gjentatte episoder eller kroniske plager med ubehag fra øvre del av magen. En grundig utredning vil ikke avdekke sykelige forandringer verken i magesekk, tarm eller andre organer i bukhulen. Jeg tenker det er en grunn til at du spør.


Ubehag i brystet

Vi kjenner alle vår egen kropp godt, og nå er det noe uvant med brystet ditt som uroer deg nok til å spørre en lege om det, men ikke nok til at du velger å bry legevakten med det, men det kan være for at terskelen din for å bry noen generelt er stor. Det er likevel ikke bare problemer med hjertet som kan føre til at man føler ubehag og smerter i brystregionen. Smerte og annen ubehagsfølelse i brystet er en vanlig, viktig og noen ganger vanskelig problemstilling. Differensialdiagnosene er mange og omfatter tilstander i alle organene i toraks og abdomen, samt panikkangst. Alvorlighetsgraden varierer betydelig, fra helt godartet til akutt livstruende og umiddelbart behandlingstrengende sykdom.


Noen får utsondring av uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten. Smerter i brystet er egentlig smerter i brystkassen, altså også smerter i ryggen, i siden og tildels i skuldrene. Hva kommer brystsmerter av?


Ubehag i brystet

Typiske hjertelidelser oppfattes ofte mer som ubehag enn som smerte. Folk som har hatt hjerteinfarkt sier det kan føles som om man har en elefant sittende på brystet , sier hjertespesialisten Jerome Cohen. Symptomer knyttet til hjertelidelser kan også kjennes som ubehag i hals, kjeve, skulder, arm og mageregionen. Opplever trykk for brystet for lengre perioder av gangen er en standard advarsel tegn på et hjerteinfarkt.


Smerter nederst i brystet kan være vanskelig å avgrense fra mavesmerter. Trykk for brystet kan også være det første symptomet du opplever under en faktisk hjerteinfarkt eller hjerneslag. En angst angrep (også referert til som et panikkanfall) kan også føre til at du opplever ubehag i brystet.


Akutt oppståtte sterke smerter i brystet kan være tegn på alvorlig sykdom og bør føre til at man kontakter lege umiddelbart. Men jeg var jo ekstremt nervøs, så jeg hadde ubehag i hvile etterpå. Jeg dro da på legevakten for å fange smertene på et EKG. De som får hjertebank sammen med ubehag i brystet , tung pust eller svimmelhet må ta kontakt med legen. Dette gjelder også hvis du får reelle pauser i hjerterytmen, noe du ofte bare merker gjennom svimmelhet og besvimelser.


Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Har de siste månedene vært plaget mer og mer med vondt i brystet når jeg puster inn. Det kommer og går i litt perioder. Det føles ut som om det er selve brystet. Ingen andre reaksjoner fysisk som hjertet, puls, svette, etc.


Ubehag i brystet

Det er kun veldig press mot brystkassa på innpust. Smerte eller ubehag i brystet , hals, kæbe, skulder, arm eller underliv. Men hjertelidelser viser sig typisk som ubehag og ikke smerte. Det kan fx føles som et pres mod brystet eller som om nogen sidder på brystkassen.


Brystsmerte kan enten være lungebetændelse eller et hjerteanfald.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg