mandag 29. januar 2018

Sveler uten kulturmelk

Sveler uten kulturmelk

Ikke veldig ulike amerikanske pannekaker og nydelig å servere med litt syltetøy eller brunost på. Dersom du ikke har egen takke, kan du helt fint steke sveler i stekepannen. Først som et dugnadsprosjekt fra de ansatte. Med årene utviklet skikken seg til et forventet serveringstilbud blant passasjerene.


Sveler uten kulturmelk

Selskapets svelerøre er i dag landets mest kjente, så kjent at man kan kjøpe krus med oppskriften trykket på om bord. Nystekte lapper, eller moffeloffer som de også kalles, er alltid populært. Kjempegodt til frokost, lunsj eller kvelds i helgene, med eller uten gjester.


Tradisjonsrik kaffemat spesielt på Vestlandet. Tilsett melk og sikt i hvetemel blandet med natron og salt. Stek på takke eller i panne. Visp til en glatt røre.


Sveler uten kulturmelk

Som Lula og noen andre påpeker er det store lokale variasjoner, og lapper kan inneholde både hornsalt og kefir. Noen lager også sveler UTEN hornsalt og kefir. Dermed er det NAVNET som er den største forskjellen her. Ingen fergetur uten svele! Men hvorfor er det sånn, egentlig?


Og hvordan får man svelene så gode og saftige? Men sveler lages alltid med surmelk, fordi de er tradisjonelt et resteprodukt. Må nok desverre si meg enig med et par andre her, synes de ble alt for sterkt med hornsalt.


Jeg smakte på den første jeg stekte, og måtte kaste den da den rett og slett ikke var spiselig! Jeg doblet røren jeg allerede hadde uten å ta mer hornsalt oppi. Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig MRF-svela! Se flere deilige lapper og pannekaker her.


Server de med rømme og syltetøy. Kilde: Ellen-Christine Lendengen. Hvordan lage sveler. Røra består av egg, sukker mel, natron, hornsalt, syrnet melk og smør som røres sammen. Lapper med grovt mel er en god erstatning for brød til frokost, lunsj eller kveldsmat.


Den kan du lage ved å piske 1g meierismør, 1g sukker og gjerne 1-ts vaniljesukker noen minutter til du får en hvit og luftig masse. Smør på godt med krem utover de avkjølte svelene før du serverer. Sveler smaker også godt servert med smørkrem.


Det er størrelsen det kommer an på. Lapper eller sveler kan kalles luftige pannekaker. Oppskriften med kefir og natron er fra Lise Finckenhagen. Bland egg og sukker med en miksmaster til eggedosis. Rør inn kulturmelken og sikt inn de tørre ingrediensene.


Røren skal være tykk. Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker. Del hver svele i to, brett over og server. Svelene kan også serveres med syltetøy og rømme.


Det går fint an å lage lapper uten melk. I denne oppskriften har vi brukt havremelk og Soft Flora spesial, som er helt fri for både melk og melkeproteiner. Bruk gjerne utgått melk, kulturmelk , kefir, litt rømme, kesam, naturell yoghurt eller yoghurt med vanilje i disse lappene. Mangler du noen av melsortene er det bare bytte dem ut med noen andre.


Sveler uten kulturmelk

Fullkorn hvetemel og sammalt hvete fin kan fint brukes isteden for hvetemel om du vil ha dem enda grovere. For oss betyr det at vi reagerer på små spor av hvete. Mye av informasjonen jeg legger ut om dette er bare å overse hvis du f. Hell så i kulturmelk. Hvetemel piskes inn litt om gangen.


Natron blandes i røren helt til slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg