mandag 15. januar 2018

Klamydia lungebetennelse

Du kan handle trygt og enkelt på Vitusapotek. Vi har kunnskapen du trenger. Bestill fra Vitusapotek på nett. Stort utvalg, Rask og Enkel frakt. Her kan du bestille klargjøring.


Finn informasjon om din resept her! Spesialkompetanse innen hudpleie. Din beste rådgiver på hud. Få konkurranser, tilbud og råd. Registrer deg i dag!


Sykdommen er ofte langtrukken, og et forløp på 3-uker er vanlig. Dette skyldes både at den har et mildere forløp med lavere feber, og at det ofte er den mest motstandsdyktige delen av befolkningen som angripes. Plagene ved klamydialungebetennelse er ikke så intense som ved vanlig lungebetennelse , hvor typiske symptomer er høy feber og at man raskt blir syk og medtatt, men det er vanlig med et lengre sykdomsforløp. Klamydia lungebetennelse er en lungebetennelse som skyldes infeksjon med bakterien chlamydia pneumoniae.


Det kan en sjelden gang også være chlamydia psittaci som gir en annen form for lungebetennelse som kalles for papegøyesyken). I de tilfellene med høy feber og klare tegn på lungebetennelse kan antibiotika forkorte sykdomsperioden og den smittsomme perioden. Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Er interessert i både Norge og utlandet.


Chlamydia pneumoniae produserer ofte øvre luftveisinfeksjoner og luftveisinfeksjoner hos barn og voksne. Det er nå kjent at den humane klamydiale verten kan bli smittet av luftveisekresjoner fra person til person. Gravide kvinner med klamydia kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel.


Barnet kan da få øyeinfeksjon eller lungebetennelse , men begge tilstandene kan behandles med antibiotika. Kvinner som er smittet av klamydia kan få betennelse i livmorhalsen, urinrøret eller begge. Bakteriell lungebetennelse behandles i Norge vanligvis med penicillin. Forløp og prognose. Det er det vi kan kalle luftveisinfeksjon.


Lungebetennelse kan bli svært alvorlig hvis den ikke blir behandlet i tide. Vanlig er det med bronkitt og lungebetennelse , men ganske typisk ved TWAR er det også med sår hals, bihulebetennelse og heshet. Det starter ofte med sår hals og heshet, deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn. Klamydia kan ramme urinrøret, endetarmen, konjunktiva eller skape en systemisk infeksjon hos begge kjønn, og bartholinkjertlene eller livmorhalsen hos kvinner.


Klamydia lungebetennelse

Ved ubehandlet infeksjon, kan den hos kvinner bre seg opp til egglederne og forårsake en betennelse (), og hos menn bre seg via sædlederne til bitestiklene og forårsake en betennelse (epididymitt). Klamydia smitter primært ved seksuell kontakt. Hvordan smitter klamydia ? Mødre med klamydiainfeksjon kan smitte barnet ved fødselen. Barnet kan få betennelse i øyet, eller i sjeldne tilfeller lungebetennelse.


Hva er tegnene på at man har klamydia ? Klamydia gir ofte svake eller ingen symptomer hos både menn og kvinner. Klamydia kan smitte fra mor til barn i forbindelse med fødsel og forårsake lungebetennelse eller konjunktivitt hos den nyfødte. Tilstandene behandles med antibiotika og gir ikke langtidskomplikasjoner. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter.


Det er en lungebetennelse som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den gir litt andre symptomer enn vannlig lungebetennelse og kalles derfor også ”atypisk lungebetennelse ” (atypisk pneumoni). Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen. Bakgrunn: Fakta om papegøyesyken (ornitose) Denne sykdommen (Ornitose, Psittakose) har flere navn som alle henspeiler på at fugler, og da spesielt selskapsfugler, er den vanligste smittekilden.


Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg