fredag 12. januar 2018

Lungebetennelse symptomer

Lungebetennelse er en ganske vanlig sykdom, og omtrent av 1. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som rammes. Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. Infeksjonene varierer i alvorlighetsgrad.


Den medisinsk betegnelse på lungebetennelse er pneumoni.

De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse. Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne.


Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt. Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk.

Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Vanlig penicillin hjelper som nevnt ikke mot denne bakterien. Symptomer på lungebetennelse.


Av de tidligste symptomene på lungebetennelse er plagsom hoste. De fleste med lungebetennelse blir ikke alvorlig syke. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse.


Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien. Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om. Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene.


Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager.

Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Selv for de mest erfarne legene kan det være vanskelig å finne ut hvilke mikroorganismer som er skyld i lungebetennelsen. Og det er i hvert fall ikke noe du merker selv. Har du slutt med forkjølelse og vondt i halsen en stund før du fikk symptomer på lungebetennelse , så er det stor sannsynlighet for at lungebetennelsen skyldes virus. En lungebetennelse varer som regel i 1-uker - deretter er man frisk. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt.


Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse. Irriterende gasser, petroleumsprodukter og fremmedlegemer i luftveiene kan gi kjemisk lungebetennelse. Utgangspunktet for sepsis er ofte en lokalisert infeksjon, hvor lungebetennelse er hyppigst forekommende, etterfulgt av infeksjoner i mage og tarm, urinveier og hud og bløtdeler.


Betennelsesresponsen og sykdomsbildet avhenger av egenskaper hos den som har sepsis og hos bakterien, slik at samme bakterie gi helt forskjellige symptomer og forløp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg