tirsdag 31. oktober 2017

Schizofreni symptomer

Det er derfor mer korrekt å snakke om et syndrom eller gruppen av schizofrene lidelser heller enn om schizofreni som en veldefinert lidelse med en felles årsak. Det er mange forskjellige tegn og symptomer på schizofreni , og de oppstår i ulike kombinasjoner og alvorlighetsgrad hos hver enkelt. Symptomer på schizofreni Å ha schizofreni kan oppleves som en berg- og dalbane. Symptomene kan oppleves som skremmende og forvirrende, og sykdommen gjør at mange isolerer seg.


Den vanligste behandlingen mot symptomer på schizofreni er legemidler og samtalebehandling.

Diagnosen dissosiativ lidelse og schizofreni , er to ulike diagnoser som kan være vanskelig å skille. Dissosiative symptomer kan forveksles med symptomer på schizofreni og føre til at pasienten ikke får riktig tilpasset behandling, derfor er det viktig at dette vurderes nøye i en diagnostisk prosess. I tillegg greies det ut om hvilke symptomer man kan oppleve, både såkalte positive og negative symptomer. B-vitamin demper symptomer på schizofreni. Tilskudd av vitaminene B Bog Breduserer symptomer på schizofreni , viser ny forskningsgjennomgang.


Vi bør bli flinkere til å sjekke om psykiatriske pasienter lider av vitaminmangel, sier dansk forsker. Ved schizofreni fungerer hjernen litt annerledes enn normalt. Typiske symptomer på schizofreni er vrangforestillinger, hallusinasjoner og tankeforstyrrelser.

I et dimensjonalt og dynamisk perspektiv kan schizofreni betraktes like mye som et utfallsmål som en sykdom, en forstyrrelse eller en lidelse. En person diagnostisert med schizofreni kan oppleve hallusinasjoner (den mest vanlige hallusinasjonen er å høre stemmer), vrangforestillinger (ofte av bisarr eller paranoid art), og kaotisk tenkning og tale. Symptomene ved denne lidelsen er ofte vanskelig å behandle, da det er liten effekt av medisiner. Samtaleterapi av støttende karakter, familiearbeid og eventuelt ulike former for arbeidstrening bør tilbys. Denne typen schizofreni har derfor ofte en alvorligere prognose enn de andre undergruppene av schizofreni.


Sykdomsforløpet er svært varierende. Hos mange med schizofreni er det vekslende perioder med dårlige faser og mange symptomer , og gode perioder med færre symptomer - hos noen perioder nesten uten symptomer. Hos en mindre gruppe blir forløpet kronisk med alvorlige symptomer. Forløpet er mildere for kvinner, men avhenger mye av behandlingen. Forekomsten av schizofreni i Norge er på ca , og de fleste som rammes er unge mennesker.


Det kan føre til hallusinasjoner, vrangforestillinger, tankeforstyrrelser og uorganisert tale eller adfer og fører til at personer med schizofreni kan ha vanskelig for å omgås andre mennesker og kan trekke seg tilbake fra dagligdagse aktiviteter og omgivelsene. Ved mer alvorlig hjerneaffeksjon vil det i tillegg være uttalte negative symptomer , som følelsesmessig tilbaketrekking og apati. Forskning har vist at det å gå i familieterapi kan hjelpe deg å unngå et tilbakefall av symptomer på schizofreni. Hvis du går i familieterapi vil du og familien din treffe en terapeut jevnlig.


Dere vil alle lære mer om schizofreni. Det kan ta flera år från att de första symtomen kommer, tills sjukdomen bryter ut.

Oftast får du diagnosen schizofreni som allra tidigast i sena tonåren eller som ung vuxen. Schizofreni utvecklas ofta under lång tid. Denne består vanligvis av en kombinasjon av medisiner og psykososial terapi, med sykehusinnleggelse som ofte er nødvendig for pleie og overvåking under psykotiske episoder.


Den vanlige behandlingen mot symptomer på schizofreni er å ta medisiner som kalles antipsykotika. Narkotika- og medikamentmisbruk kan gi symptomer som ligner på schizofreni. Misbruk av alkohol- og legemidler forekommer imidlertid ofte hos denne pasientgruppen som kan få svært uheldige reaksjoner på visse medisiner og rusmidler. Dermed er det ingen som helst interesse for seksualitet, intimitet, og selv fritidsaktiviteter. Personer med schizofreni kan leve relativt normalt mellom de psykotiske episodene og virke emosjonelt friske og stabile.


Men etter den første episoden oppstår det ofte negative symptomer som kan vare lenge og som så kan bli forverret. Et vedvarende eller tilbakevendende sykdomsmønster kalles kronisk schizofreni. Hvis sykdommen opptrer med snikende utvikling, vil man se at pasienten trekker seg mer og mer inn i seg selv, isolerer seg fra familie og venner, blir skjødesløs med personlig hygiene og mister interessen for utdannelse, jobb og. Anbefalingen omhandler kun personer diagnostisert med schizofreni , utredet i spesialisthelsetjenesten.


Anbefalningen omhandler ikke schizoid personlighetsforstyrrelse, da dette omtales i annen tekst. Så selv om schizofreni ikke alltid er kronisk, er det fortsatt en alvorlig sykdom. Ebdrup understreker at det kan ta lang tid å finne den rette typen og dosen av medisiner.


Hvis en pasient har en historie med gjentatte tilbakefall, vil vi ikke vurdere nedtrapping, utdyper Merete Nordentoft. Dette syntes å redusere psykotiske symptomer. Insulinsjokk ble også benyttet som behandling. Mange personer med schizofreni ønsker å jobbe, og er i stand til det, men får ikke sjansen.


Gitt muligheten til jobb opplever mange at de får et mer normalt liv, med økt livskvalitet, færre symptomer og bedre sosial fungering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg