mandag 9. oktober 2017

Hva er prostata

Siden prostata ligger like foran endetarmen, kan undersøkeren vurdere: er prostata forstørret, når undersøkeren opp til kjertelens øvre kant? Godartet (benign) økning av mengden prostatavev i prostata -kjertelen kalles benign prostatahyperplasi og forkortes BPH. Tilstanden er karakterisert ved en gradvis forstørrelse av prostatakjertelen og etter hvert symptomer på hindret avløp for urinen. All informasjon på NHI.


Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.

Hva gjør prostata ? Kjertelen sitter like under urinblæren og går hele veien rundt urinrøret. Prostata kalles også blærehalskjertelen. Forstørret prostata er altså i de fleste tilfeller en helt normal aldersforandring. Den finnes under bunnen av urinblæren.


Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen. Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som gjør det vanskelig å tisse. Baksiden av prostata ligger mot endetarmen (rektum).


En sjekk av prostata hos Aleris innebærer vanligvis en måling av PSA i blodet og en klinisk undersøkelse av urolog.

PSA ( prostata spesifikt antigen) er et protein som produseres av normale prostataceller og prostatakreftceller. Det skilles ut fra prostatakjertelen i små mengder, og kan gjenfinnes i blodet. Med alderen vokser prostata hos de fleste menn. Den kan da presse på urinrøret slik at en kan få vannlatingsproblemer.


Den behandlingen man velger, vil i stor grad være bestemt ut fra pasientens symptomer og hvor plaget han er. Ofte er det hva pasienten selv mener han kan leve med av plager, som er medbestemmende for om behandling skal iverksettes. Andre ganger er det mer tungtveiende medisinske grunner nevnt nedenfor, som tilsier at behandling er nødvendig. Med milde symptomer er det riktig å se det hele an.


Skulle problemene tilta vil det etter en periode med vanskelig vannlating oppstå utvidelse av urinblæren. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


Dette er helt normalt og skjer hos de fleste menn. Les mer hos Apotek 1. Hyppigheten stiger med alderen og forekommer sjelden blant menn under år. En biopsi er en vevsprøve som kan stamme fra alle typer vev i kroppen. En biopsi tas fordi man vil undersøke et bestemt vevs mikroskopiske sammensetning.


Normalt kreves det bare noen små prøver for å kunne analysere et bestemt vev. Arv spiller en rolle i sykdomsutviklingen hos omtrent ti prosent med prostatakreft, ellers er høy alder den viktigste risikofaktoren. Sykdommen påvises sjelden før fylte år.

De fleste tilfellene av prostatakreft oppstår etter 65-årsalderen. Gleason er en scoring av grad av endring i cellestruktur ved prostatakreft som sier noe om kreftens aggressivitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg