fredag 20. oktober 2017

Øresus årsak

Demp hyletonen og lev upåvirket av tinnitus. I denne artikkelen kan du lese om ulike årsaker til tinnitus, og om når du bør ta kontakt med lege. Det ordet de fleste forbinder med tinnitus er øresus. Tinnitus og øresus.


Vi har samlet artikler fra ulike kilder på internett med informasjon om symptomer og årsaker til øresus. I tillegg til generell informasjon om øresus og behandling av dette, finnes også linker til utvalgte metoder som blir brukt ved behandling av tinnitus. Du kan ha øresus på det ene eller begge ørene, og plagene kan komme brått eller gradvis.


Først og fremst er det viktig å understreke at tinnitus ikke er en sykdom, men et symptom på en skade eller sykdom. For å finne årsaken til hvorfor pasienten har øresus , kartlegger vi om øresusen er muskulært betinget eller forårsaket av en skade i hørselsystemet. De skadede cellene gir annerledes signaler til hjernen, som deretter tolker disse signalene som at man hører lyder. Lydene skyldes ikke noe utenfor det indre øret, kun personen med øresus opplever disse.


Øresus årsak

Det er svært vanlig å oppleve tinnitus. For de fleste varer det kort og er lite sjenerende, men noen blir så plaget av tinnitus at det reduserer livskvaliteten vesentlig. Det å få nyte stillheten er ikke alle forunt. Tenk deg å ha - hver dag, hvert minutt, hvert sekund - en lyd som surrer rundt i ørene eller i hodet. Det kan variere i styrke og være der hele tiden eller komme i perioder.


Ofte kan det være pulserende. Svært vanlig årsak. Antihypertensiver, diuretika, SGLT2–hemmere, enkelte antidepressiver og psykofarmaka. Obs – medikamenter som kan gi døsighet, ekstrapyramidale bivirkninger eller ataksi.


Øresus årsak

Medikamenter som påvirker hjernen. Fra nervesystemet kan forandringene føre til sykdom i nerver, trykk på nerver, prikkinger i huden, svimmelhet. Nedsatt stoffskifte kan i fordøyelseskanalen føre til appetittløshet og forstoppelse. VG Nett) Lave, truende høye, sporadiske eller alltid tilstedeværende lyder i øret.


Tilstanden kan ha flere årsaker , men oppstår som hovedsak av høy lyd - for eksempel for høy musikk på en konsert eller kraftige smell. Den som er rammet oppfatter en lyd uten at det finnes en ytre lydkilde. Den hyppigste årsaken til øresus er at sansecellene i det indre øret er skadet, og at det foreligger en ubalans. Brusing, piping, hamring og tordning er noen av begrepene som brukes for å beskrive lydene man til daglig lever med.


Forskere har i en årrekke letet etter årsaken til tinnitus. Det høres kanskje rart ut, men den som har eller har hatt øresus vet hva vi snakker om. Lyden man hører kan være alt fra piping til mer susing, summing eller banking i ørene. Noen får piping eller ringing i ørene etter en konsert.


Akustikusnevrinom er en langsomtvoksende svulst i hjernen som er en svært sjelden årsak til øresus. Svulsten er ofte ensidig og behandles av nevrokirurg. Mange opplever mer øresus når de begynner å høre dårlig. Men det er viktig å huske at noe øresus er helt normalt. Lyden kan ha forskjellig karakter og intensitet, avhengig av årsaken.


Vanligste årsak til dott i øret er at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks, sier doktor Mads H. Moxness, som er Lommelegens øre-nese-hals-spesialist. Væske i mellomøret kan også gi dott i øret, men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap, ifølge legen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg