onsdag 18. oktober 2017

Hva er osteoporose

Osteoporose er en tilstand med redusert beinmasse og endret beinstruktur. Les mer om osteoporose og årsakene her. Ontvang Vrijblijvend Advies! Andullatietherapie vermindert pijn bij van personen met Chronische klachten.


Hva er beinskjørhet?

Dette gjør beinstrukturen mer skjør, og øker risiko for beinbrudd - hyppigst ses brudd i ryggvirvler, lårhalsbrudd eller underarmsbrudd. Beinskjørhet i seg selv gir ingen plager, det er bruddene som medfører smerter. Fordi levealderen i befolkninga har økt, og på grunn av endret livsstil, øker også tallet på mennesker med osteoporose. Det kan skyldes en underliggende sykdom, men den vanligste årsaken er den aldersbetingede benskjørheten, som har høy forekomst i nordiske land. Gjennom hele livet skjer det en kontinuerlig nedbryting og gjenoppbygging av benvevet.


Få informasjon om hva som er osteoporose , dens konsekvenser og hvordan du kan forhindre det. Det antas at rundt prosent av alle kvinner og prosent av alle menn fra 50-årsalderen vil rammes av et osteoporosebrudd en eller annen gang i løpet av livet.

Den høye forekomsten av benskjørhet, også kalt osteoporose , som vi opplever i Norge i dag, ser ikke ut til å skylles en enkeltfaktor. Sannsynligvis er årsaken et samspill mellom en rekke ulike faktorer, noen kan vi påvirke, andre ikke. De nøyaktige årsakene til beinskjørhet er ikke kjent men man vet at tap av beinmasse er en del av naturlig aldring. Hos enkelte skjer denne prosessen hurtigere enn oss andre. Ved benskjørhet er knokkelstyrken din nedsatt, og det fører til en økt risiko for benbrudd i situasjoner hvor det normalt ikke ville skje, f. Raloksifen er et annet legemiddel mot osteoporose.


Legemiddelet virker litt som det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Det reduserer beintap hos kvinner som er ferdig med overgangsalderen. Det er vist å kunne forhindre brudd i ryggsøylen, men har ingen dokumentert beskyttende effekt mot brudd i lårhals eller håndledd.


Den kjennetegnes ved redusert knokkelstyrke på grunn av redusert bentetthet (BMD= Bone Mineral Density). Hvis du har osteoporose er det svært viktig å unngå fall. Både menn og yngre kvinner kan ha lav beinmasse.


Her er noen tips: Hold gulvene ryddige og frie for ting du kan snuble i. Bruk sko som passer godt og som gir godt grep på underlaget. Ikke gå rundt i sokker eller strømper. Ha gelender eller håndtak i trappen.

Bruk gummimatte på badet og i dusjen. Den viktigste delen av behandlingen mot beinskjørhet ( osteoporose ) er du selv ansvarlig for. Det dreier seg særlig om livsstilstiltak som fysisk aktivitet, kosthold og røykeslutt.


Dette er tiltak som både hjelper for deg som allerede har fått tilstanden, og som forhindrer utvikling av beinskjørhet hos den som ikke er beinskjør. Fordeler og ulemper Østrogenbehandling. Hormonbehandling av kvinner etter overgangsalderen er blitt svært utbredt de siste årene.


Denne behandlingen er svært effektiv når det gjelder å lindre de plagene som kvinner opplever i denne tiden og østrogener er også svært effektive når det gjelder å forebygge utviklingen av osteoporose. Dersom osteoporose medfører smerter, er god smertelindring nødvendig for at pasienten skal kunne være i aktivitet, og for at han eller hun skal kunne hvile godt. Dersom det er mulig, bør eldre pasienter tilbringe minst minutter per dag ute i sollys.


Sollys produserer D-vitamin i huda og påvirker opptaket av kalsium. Beinvev dannes og brytes ned hele tiden i skjelettet. Når du er ung, kan du lage nye beinceller raskere enn de gamle forsvinner. Da vokser beinbygningen og den blir sterkere.


Med alderen brytes beinvevet raskere ned enn du lager nytt. Svekkelsen i beinstrukturen er en risikotilstand og gir ingen symptomer før man får et brudd. Hofte, underarm og rygg er de vanligste stedene å få brudd. Ostopeni er ikke en sykdom, men et forstadium til osteoporose – som er definert som en risikotilstand.


Osteopeni finnes i likhet med osteoporose først og fremst hos kvinner. Hos pasienter med osteoporose kan det oppstå brudd bare ved at pleiepersonalet drar pasienten litt i armen, eller dumper pasienten ned i en stol. Pasienter som har osteoporose eller av andre grunner er utsatt for bruddskader, bør bruke hoftebeskytter.


Dette er undertøy som er polstret på hoftene, og som demper støt hvis pasienten faller. Bakgrunnen kan være at man har tapt beinmasse raskere enn normalt, eller at man hadde lav beinmasse i utgangspunktet. Kalsium er det mineralet det finnes mest av i skjelettet vårt. Mineralet kan ikke dannes i kroppen, og må derfor tilføres via mat og drikke.


Uten tilstrekkelig kalsium i kostholdet vil kroppen bryte ned mer benvev enn den klarer å bygge opp, skjelettet vil bli mer porøst og dermed svekkes. Dette kan på sikt medføre utvikling av osteoporose. Beinmassen øker frem til vi er cirka år gamle.


Deretter minskes beinmassen gradvis, noe som er en naturlig del av aldringsprosessen. Dette innebærer at beinet er svakt, porøst og brekker lettere enn normalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg