tirsdag 31. oktober 2017

Mat og kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Det kan fort bli dyrt hvis vi skal prøve å velge sunn mat når vi handler. Her får du tips til hvordan du kan tenke smart i matbutikken - og gjøre sunne valg uten å tømme lommeboka helt. Dette er også et kosthold som er velegnet om man vil gå ned i vekt, fordi det inneholder lite sukker og fett, og vektreduksjon vil i seg selv gi en større blodtrykksreduksjon.


Et slikt kosthold er ikke bare forbundet med lavere blodtrykk, men også med lavere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.

Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter. Kostråd Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Mat og kosthold for eldre Eldre trenger mer protein og D-vitaminer enn andre voksne. Underernæring er et utbredt problem som kan være vanskelig å snu.


Større bevissthet om persontilpassing og nye produkter kan være nøkkelen til bedre livskvalitet for mange. Kosthold kosthold ernæring energi i matvarer matvaretabell fordøyelse stoffskiftet mangelsykdommer spiseforstyrrelser Næringsstoffer næringsstoffer fett proteiner – ernæring stivelse vitaminer mineraler og sporstoffer sukker – ernæring salt – anvendelse kostfiber vann karbohydrater kosttilskudd Matvarer matvarer kjøtt fisk. Mattradisjonene i Porsanger var resultat av alt naturen kunne by på gjennom årstidene.

Kostholdet var preget av at folk fra ulike kulturer hadde levd side om side i generasjoner: sjøsamer, reindriftsamer, kvener og nordmenn. Erik og Sofie Hexeberg er leger med medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Sofie har skrevet en rekke bøker om kosthold og helse, blant annet Frisk med lavkarbo som var en banebrytende bok innen feltet. Erik er spesialist i indremedisin, og i flere år arbeidet de ved ulike indremedisinske avdelinger.


Diabetesforbundets holdning er at alle trenger kunnskap om kosthold , slik at du kan ta de rette valgene for deg og din diabetes. Fullverdige måltider består av mat og drikke med de energigivende næringsstoffene fett, karbohydrater og proteiner. Norsk ungdom får generelt i seg for mye sukker fra både mat og drikke. Et høyt inntak av sukkerholdig mat og drikke har uheldig innvirkning på helsen og kan føre til karies (hull i tennene) og utvikling av overvekt. Se liste under over mat som inneholder mye puriner (eller er forbundet med økt risiko for urinsyregikt) Innta et lavglykemisk kosthold , med et ”middels” inntak av fett.


Ungdom har lurt på det samme som deg, finn svarene her! Et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat , vekt, helse, ernæring og livsstil. Et anti-inflammatorisk kosthold er mat som er med på å dempe inflammasjonsreaksjoner i kroppen. Det finnes en del kunnskap om ulike næringsstoffer og enkeltmatvarer som kan dempe inflammasjon, men det som synes mer og mer tydelig er at det handler om mer enn dette.


Og å motivere seg til bedre kosthold er utrolig vanskelig for de fleste. Det burde ikke være på denne måten med tanke på hvilke risikoer man faktisk utsetter seg for ved å konstant leve av usunn føde. Motivasjonen er altså Alfa og Omega for at man skal lykkes med å forandre kostvanene sine og livet sitt til det bedre.


Man vet likevel at sukker og karbohydrater påvirker huden negativt, og at et kosthold som inneholder mye sukker og karbohydrater kan føre til betennelser i overhuden.

Høye insulinnivåer skal også kunne fremskynde hudens aldring, så det å redusere inntaket av mat som hvitt brø ris, potet og pasta kan hjelpe, sier hun. Under trening taper man væske og salter, kroppens karbohydratlagre tømmes eller reduseres og kroppsprotein brytes ned. For å få maksimalt utbytte av treningen er god restitusjon via mat , drikke og hvile viktig. Det hjelper deg til å få progresjon (tåle større treningsbelastninger) og forhindre belastningsskader og sykdom. Et kosthold som reduserer inflammasjon i kroppen vil derfor også kunne være med på å redusere risiko for livsstilssykdommer.


Kosthold kan faktisk til en viss grad være med på å forebygge utvikling av sykdom, og å påvirke sykdomsutvikling. Eksempler på sistnevnte er kosthold ved betennelsestilstander som revmatisme. Lukt og syn av mat stimulerer sultfølelsen, tarmaktivitene, produksjon av spytt og nedbrytende enzymer. Ved parkinson blir ofte smaks- og luktesansen tidlig redusert. Noen opplever dette flere år før sykdommen oppstår.


I tillegg vet en at antall og kvalitet på smaks- og lukteceller reduseres som en naturlig del av aldringsprosessen. Helseogmat bruker solide, næringsuavhengige kilder, både norske, utenlandske og internasjonale. Her finner du informasjon om hvordan mat , kosthold og ernæring påvirker menneskehelsen. Det som skiller denne siden fra andre sider om helse og kosthold , er at Helseogmat.


Sunt og usunt kosthold på lang sikt. Et sunt kosthold vil på lang sikt kunne bremse utvikling av mange livsstilssykdommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg