torsdag 26. oktober 2017

Forstoppelse hos barn

Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring. Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring. Det kan da være at det kommer bare små mengder hver gang og at tømmingen er ufullstendig. Tilstanden er ikke uvanlig. Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen.


Noen ganger bør lege oppsøkes, men ellers finnes det mye som kan forsøkes for å forebygge og behandle plager.

Vanligvis varer forstoppelse i noen dager og går over uten behandling. Hos noen barn vedvarer forstoppelsen og plagene tiltar. Behandling kan hjelpe, men det kan ta litt tid før den begynner å virke. Fiberrik mat hjelper sannsynligvis ved forstoppelse. Barnet får flere avføringer og mindre smerter i magen.


Treg mage og hard avføring er også vanlige betegnelser på folkemunne. Et flaskeernært barn. Flaskeernærte spedbarn lider oftere av forstoppelse fordi morsmelkerstatningen kan være vanskeligere for barnet å fordøye.

Et spedbarn som bare får morsmelkerstatning, har vanligvis færre tarmtømninger enn et brysternært barn. Avføringen deres blir tykkere, og den har en annen, mer grønnaktig farge. Men, det finnes mange gode råd og tips som kan forsøkes. Det hender også at barn merker forstoppelsen som små, ukontrollerte lekkasjer av avføring i undertøyet. Mengden tilpasses individuelt.


Maltekstrakt er et tungtfordøyelig sukker som har vært brukt mot forstoppelse. Det finnes lite dokumentasjon på effekten av maltekstrakt, men det kan forsøkes ved milde former for forstoppelse hos barn under ett år for å mykgjøre avføringen. Om forstoppelse hos barn. I motsetning til voksne hvor vi kaller det forstoppelse dersom det går mer enn tre dager mellom hver avføring så er 5-dagers intervall mellom hver avføring normalt for mange barn , dersom barnet ikke har noe besvær av å gå så lenge før det tømmer tarmen (magesmerter, kvalme og hard avføring som er vond å presse ut). Funksjonell forstoppelse er den vanligste form for forstoppelse hos barn (1).


De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Går ikke forstoppelsen over, kan behandling hjelpe. Det kan være flere årsaker til at barn får forstoppelse. Noen barn vegrer seg mot å gå på do utenfor hjemmet for eksempel.


Barn som får morsmelkerstatning får lettere forstoppelse enn barn som kun får morsmelk. Regelmessig inntak av enkelte legemidler og kosttilskud for eksempel jern, vanndrivende midler og sterke smertestillende (opioider), kan føre til at man blir forstoppet. Kronisk forstoppelse og irritabel tarmsyndrom (IBS) er ufarlige og meget vanlige tilstander hos barn og unge.

Avføringslekkasje er ikke fullt så vanlig, men ikke sjelden i forbindelse med forstoppelse. Dette er tilstander som lar seg behan. Det er store forskjeller mellom barn på hvor ofte de har avføring. En annen vanlig årsak til forstoppelse er at man ikke har nok fiber i kosten.


Enkelte kan gå flere ganger daglig på do, andre en gang i uken. Selv om det kan gå flere dager mellom hver avføring, behøver ikke det bety at barnet har forstoppelse. Man kan være forstoppet, selv om man har avføring hver dag, og uten at avføringen er hard eller knollet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg