mandag 2. oktober 2017

Lungebetennelse eldre

Norges største og rimeligste møteplass for seniorer over år. Lungebetennelse kan også skyldes en rekke andre bakterier. Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.


Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som rammes.

Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. Barn og eldre , samt personer med svekket motstandskraft, hjerte- og lungesyke, samt personer med visse nevrologiske tilstander, må følges nøye og eventuelt legges inn på sykehus hvis tilstanden utvikler seg. Behandling med antibiotika har endret dette bildet, men hos eldre og svekkede pasienter er lungebetennelse fortsatt en hyppig dødsårsak.


Hovedsaklig for eldre og syke kan lungebetennelse den dag i dag fremstå som en livstruende tilstand selv ved medisinering. Selvfølgelig skal vi være fornøyd med denne utviklingen men dessverre har det ført til at folk flest ikke har den respekten for alvoret en lungebetennelse og medfølgende komplikasjoner kan medføre. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år.

Forskere har vist at eldre har ca. De fleste som rammes av lungebetennelse behandles hjemme av fastlegen, men noen trenger behandling på sykehus. Ofte gjelder dette eldre eller de som er for syke til å være hjemme.


På sykehuset vil det sannsynligvis bli gitt intravenøs væske gjennom et drypp i armen. Det vil hindre dehydrering (uttørring) hvis du er for syk til å drikke. Virus gir sjelden alvorlig lungebetennelse , men både influensavirus, RS-virus, adenovirus, parainfluensavirus og vannkoppevirus kan gi lungebetennelse.


Symptombildet varierer med alder og agens (se under). Smerter i brystet, gjerne med forverring i bestemte stillinger og ved hoste eller dyp inspirasjon. Eventuelt forvirring eller fall, spesielt hos eldre. Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy.


Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Hoste og feber kan mangle. Du får plagsom hoste og blir etter hvert moderat tungpusten. Vedvarende feber etter en ukes sykdom er vanlig, men ofte kan det bare måles feber om kvelden.


Ved alvorlig lungebetennelse , særlig hos eldre mennesker og hos personer som er svekket av annen sykdom, er tilstanden preget av høy feber, dårlig allmenntilstand og tung pust. Det er eldre og kronisk syke som rammes hyppigst. Disse gruppene anbefales å vaksinere seg hvert år.


Det er Helsedirektoratet som anbefaler type vaksine, og fastlegen som avgjør om det er nødvendig.

Det er viktig med forebyggende tiltak for å unngå komplikasjoner ved immobilitet. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien. I noen tilfeller kan lungebetennelse bli svært alvorlig, og i verste fall dødelig.


Derfor er det viktig å oppsøke lege ved uttalte symptomer. Hos eldre og de med dårlig helse kan det ta flere måneder. Når bør du kontakte lege?


Alle kan få lungebetennelse , men det rammer ofte mennesker som fra før av er svekket eller har nedsatt immunforsvar, f. Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Selv om lungebetennelse forekommer hele året, er man mest utsatt om vinteren.


De fleste med lungebetennelse trenger ikke sykehusinnleggelse, og kan behandles hjemme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg