fredag 27. oktober 2017

Symptomer fibromyalgi

Prøv Reverse Therapy. Symptomer Symptomene på fibromyalgi kan være mange. Har du vanligvis vært et overskuddsmenneske, for så å oppleve at du klarer mindre og har vondt flere steder i kroppen? Fibromyalgi betegnes som et smertesyndrom - en samling med symptomer og tegn.


Alle opplever smerter fra tid til annen, men ved fibromyalgi har du smerter i store deler av kroppen over lengre tid.

Det finnes ingen helbredende kur for fibromyalgi , men det finnes behandling som kan hjelpe. Hva er fibromyalgi ? Typiske plager som følger med fibromyalgi er at man kjenner seg stiv i kroppen og er lite uthvilt om morgenen. Over prosent av de som har fibromyalgi opplever dårlig søvnkvalitet.


Noen har vanskelig for å sovne, andre våkner ofte opp i løpet av natten. Tretthet, utmattelse og lite energi er derfor vanlige symptomer. Smertene kan gjerne komme snikende i starten, og kjennes kun i få områder, som for eksempel nakke eller rygg, før de på senere stadier kan kjennes i store deler av kroppen.

Sykdommen er definert som et smertesyndrom. Betegnelsen “syndrom” brukes for å beskrive en samling karakteristiske symptomer med varierende eller ukjent årsak. Man har sett at de som er rammet av fibromyalgi også ofte er rammet av det vi kaller irritabel tarm. Det ser ut til å være opphopning i enkelte familier, så en genetisk og arvelig sårbarhet er også mulig.


Hos de aller fleste som har fibromyalgi har tilstanden begynt snikende med smerter som kommer og går. Det er dermed ikke sikkert at fibromyalgi er en arvelig sykdom. Også hendelser og miljøfaktorer antas å være av betydning. Men jeg anbefaler at du virkelig kommer deg til legen for hver minste ting, om du så må gå dit mange ganger. På den måten kan du etter hvert vise til din sykehistorie i journalen.


Print ut symptomlisten for fibromyalgi , kryss av for alle symptomer som stemmer med dine. Da vil legen se i din journal at du har historie med disse symptomer. Jeg må unngå tungt, fysisk arbeid og arbeid i kalde lokaler, men ellers kan jeg gjøre det meste, sier Bente. Og selv om jeg har noen begrensninger, går jeg 1prosent inn for det jeg gjør– uansett. I tillegg opptrer symptomer som muskelstivhet, utpreget tretthet, søvnforstyrrelser, kraftløshet, hovenfornemmelse, svimmelhet, hodepine og magebesvær.


Mange opplever også tretthet, søvnforstyrrelser, hodepine og stemningsforstyrrelser som depresjon og angst. Ofte betegnes fibromyalgi som et smertesyndrom, det vil si en samling symptomer og tegn som utgjør diagnosen.

Revmatisk betennelse påvises ikke, og sykdommen er ikke en systemisk bindevevssykdom eller en vaskulitt. Ifølge Norsk Revmatikerforbund er fibromyalgi et smertesyndrom som rammer åtte ganger så mange kvinner som menn. Typiske symptomer er verkende og brennende smerter i muskler og i muskelfestene rundt ledd.


Mange plages av morgenstivhet og overveldende tretthet. Mange med fibromyalgi går lenge med smerter før de får en diagnose. Typiske kendetegn er kroniske og diffuse muskel- og ledsmerter – ofte ledsaget af træthed.


Siden dette er plager som følger en hel rekke andre sykdommer også så må disse andre sykdommene utelukkes før man kan stille diagnosen fibromyalgi. SLE, polymyalgia revmatika. Langvarige smerter i muskler og ledd i mer enn måneder er det vanligste symptomet ved fibromyalgi.


Smertene kan flytte seg rundt i kroppen, svinge i intensitet i løpet av døgnet og beskrives gjerne som brennende, stikkende eller som tannpine. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg