fredag 13. oktober 2017

Smitter lungebetennelse

Lungebetennelse med virus smitter ved at en som er syk hoster eller nyser i nærheten av deg. Alle kan få lungebetennelse , men det rammer ofte mennesker som fra før av er svekket eller har nedsatt immunforsvar. Sykdommen opptrer hyppigst om vinteren. Det man kaller en atypisk lungebetennelse , eller mykoplasma- lungebetennelse , skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae og smitter ved at en syk person hoster. Sykehuservervet lungebetennelse.


Hanne Skanke, spesialist i lunge- og indremedisin, skiller mellom samfunnservervet (som nevnt over) og sykehuservervet lungebetennelse. Også forskjellige virus, som for eksempel influensavirus og RS-virus, kan føre til lungebetennelse. Den kan være alvorlig. Smitter lungebetennelse ? En lungebetennelse som skyldes et virus, kan smitte - og er vanskelig å forebygge. Du har økt risiko for at få lungebetennelse hvis: Du har annen lungesykdom.


Du har en annen infeksjonssykdom (f.eks. influensa). Kan jeg få medisiner? Infeksjon i lungene smitter ved dråpesmitte, altså i hovedsak ved hoste.


I de fleste tilfeller vil det ikke utvikles sykdom hos andre i omgivelsene. Unntaket er i forbindelse med mykoplasma- lungebetennelse , da man kan se flere smittede i samme nære miljø. Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd. Virus gir svært sjelden lungebetennelse.


I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Smitter lungebetennelse

Hos unge voksne forårsakes lungebetennelse ofte av mykoplasma. Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. Hvorfor får man mycoplasma lungebetennelse ? Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen. Hvis infeksjonen ikke har resultert i lungebetennelse , går den over i løpet av en ukes tid.


Hvis man har utviklet lungebetennelse , vil sykdommen ofte vare flere uker. Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Symptomer og forløp. Mykoplasma smitter ved dråpesmitte. De fleste sykdomsforløpene er milde med feber, influensliknende symptomer, hodepine, sår hals og.


Smitter lungebetennelse

Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år.


Vanlig er det med bronkitt og lungebetennelse , men ganske typisk ved TWAR er det også med sår hals, bihulebetennelse og heshet. Det er det vi kan kalle luftveisinfeksjon. Det starter ofte med sår hals og heshet, deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg