fredag 6. oktober 2017

Feber hos barn

Presise og raske termometer for måling av feber. La barnet ha smokk-termometeren i munnen noen sekunder, og du får vite tempen. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Denne saken fokuserer på det som er spesielt ved feber hos barn. For mer om feber generelt, se denne saken.


Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. Hva gjør du ved feber ? Barn med feber må stelles godt med. Forsøk å unngå overoppheting av barnet ved å bruke lette og luftige klær innendørs. Små barn har et temperatursenter som ikke er helt utviklet.


Det betyr at et barns temperatur kan svinge raskt, både opp og ned. Det betyr også at barnets temperatur blir veldig påvirket av omgivelsenes temperatur. Høy feber sier ingenting om hvor alvorlig sykdommen er. Man kan ha høy feber ved uskyldig sykdom, og lett feber ved alvorlig sykdom. Hos barn er det viktig å holde relativt jevn temperatur (unngå store svingninger) fordi det er slitsomt med varierende temperatur.


Hos barn som tidligere har hatt feberkramper er det spesielt viktig å unngå. Ifølge privatpraktiserende barnelege hos doktorbarnegod. Annette Resch, opptrer hallusinasjoner hos noen barn når de får feber. Feberfantasier hos barn. Det er vanligst ved høyere temperatur enn grader, sier hun.


Feber hos barn

Slik måler du feber. Hvilken metode du velger vil innvirke på resultatet. Ved måling av feber hos barn må spesielle hensyn tas. En øremåling går svært raskt og er lite ubehagelig for barnet, men den er mye mindre pålitelig enn en rektalmåling. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.


Diaré med eller uten brekninger. Dette gjelder også bleiebarn. Forhøyet kroppstemperatur er et vanlig fenomen og sjelden farlig, men kan være ubehagelig for barnet.


Feber hos barn

Ved høy feber og dårlig allmenntilstand. Ved feber hos voksne (mer enn grader) som har vart lenger enn dager. Dersom barnet er mindre enn måneder gammelt.


Både bakterie- og virusinfeksjoner kan gi feber. Virusinfeksjon er mest vanlig. De vanligste symptomene er øreverk og feber. Andre tegn på ørebetennelse hos barn er nedsatt hørsel.


Feber hos barn

De yngste kan gråte mer enn vanlig og være vanskelig å roe ned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg