torsdag 12. oktober 2017

Årsaker til høyt blodtrykk

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Høyt blodtrykk er en vanlig og alvorlig karsykdom.


I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk. Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk.

Du kan være en rolig og avslappet person og likevel ha høyt blodtrykk. Hypertensjon øker mengden blod pumpet av hjertet per minutt og innsnevrer blodårene. Det regnes som en kardiovaskulær sykdom og kan forårsakes av hjerteinfarkt.


De fleste merker ingen ubehag ved høyt blodtrykk. Hodepine, tretthet, svimmelhet og tendens til neseblødninger kan være symptomer, særlig ved svært høyt blodtrykk. For å vite sikkert om du har høyt blodtrykk må du måle det, ofte flere ganger.


Hos én av fem personer med høyt blodtrykk er årsaken nyresykdom eller hormonforstyrrelser. Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

LES OGSÅ: Høy puls. For dem som rammes av lavt blodtrykk , er det et problem som det ofte ikke finnes noen god behandling for. En dag begynte kroppen til Gry (65) å angripe seg selv Akutt høyt blodtrykk. Bryhn presiserer samtidig at selv om det er eldre som er mest utsatt for å få høyt blodtrykk , så er det farligere å ha høyt blodtrykk over lang tid. Derfor er det også viktig at man sjekker blodtrykket selv om man er ung.


I tillegg til de arvelige forholdene er det flere ting som øker sjansen for å få høyt blodtrykk. Viktige medvirkende årsaker er fedme, diabetes, lite fysisk aktivitet, høyt alkoholinntak, høyt saltinntak og høy alder. Tar man vekk eller kurerer årsaken vender det opprinnelige blodtrykket tilbake. Det antas å være forårsaket av en kombinasjon av årsaker. Hos av alle med høyt blodtrykk finner man årsaken (Cushing, akromegali, nyrebesvær etc).


Hva er årsaken til høyt blodtrykk ? Det er meget sjelden at det finnes en egentlig årsak til høyt blodtrykk. Det kan finnes sykdom i nyrene, binyrene, forsnevringer i nyrepulsårene eller stoffskiftesykdommer, som kan være årsak til et høyt blodtrykk. Arvelige anlegg spiller også en rolle.


I de fleste tilfeller er det ikke mulig å finne en eksakte årsak til høyt blodtrykk. Som oftest er det snakk om et samspill mellom flere årsaker.

Risikoen for å få høyt blodtrykk øker med alderen. Til gjengjeld er det farlig hvis du år etter år har et høyt blodtrykk , fordi det både skader blodårene dine og de organene som blodårene forsyner med blod. Et høyt blodtrykk øker risikoen for apopleksi – blodpropp eller blødning i hjernen. En av årsakene til høyt blodtrykk kan være en underliggende sykdom i nyrene, som nyresykdom, glomerulonefritt som er en betennelse i nyrene, langvarig infeksjon i nyrene, eller at blodårene i nyrene er innsnevret.


Og hvis du samtidig røyker har høyt kolesterol eller har diabetes mangedobles risikoen, legger Elling til. Les også: Det er hjelp å få mot hetetokter, tørre slimhinner og søvnproblemer Folk flest dør av denne. De øvrige hovedgruppene er PAH utløst av hjertesvikt, PAH utløst av lungesykdommer eller kronisk surstoffmangel, PAH utløst av blodproppsykdom, eller PAH med sammensatte årsaker. Langvarig høyt blodtrykk i lungekretsløpet fører til utvikling av en tilstand som kalles cor pulmonale (cor = hjerte, pulmonal = som har med lungene å gjøre). Hos de aller fleste som har høyt blodtrykk (over ) finner man ingen underliggende årsak (primær eller essensiell hypertensjon).


Man tror at arv og genetikk, men også livsstilsfaktorer som kosthol overvekt, stress høyt saltinntak, hyppig røyking, høyt alkoholinntak og mangel på mosjon, kan spille en rolle. Figur viser at dødeligheten av hjerneslag øker med økende blodtrykk. Sammenhengen mellom høyt blodtrykk og hjerneslag. Blodtrykk målt hjemme vil alltid ligge lavere enn det som blir målt hos lege, og trykket målt på legekontoret er det man forholder seg til.


For eksempel høyt blodtrykk , andre i familien med hjerte- og karsykdom, røyking og diabetes kan gjøre det viktigere med lavt kolesterol. Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg