mandag 9. oktober 2017

Kreft symptomer

Det finnes mange ulike kreftformer, og de ulike kreftformene gir ulike symptomer. Når pasienter utredes for mistanke om kreft , er det som for å utelukke kreft. Likevel må man ta symptomene alvorlig , sier Opdalshei.


Det stemmer at det er mange som får kreft , men de fleste symptomer betyr ikke at det er kreft du har. Kreft i urinveienes overgangsepitel lokaliseres hyppigst i blæren.

Oftest oppstår blærekreft som en ondartet forandring av celler i overgangsepitel med tilsynelatende normalt utseende (karsinom in situ). Den venstre, “nedre” delen av tykktarmen har en mindre diameter, samtidig som at tarminnholdet her er fastere grunnet et mindre vanninnhold. Symptomer på kreft i magesekken har ofte et snikende forløp.


Magesekkveggen er svært bevegelig, derfor kan svulsten bli forholdsvis stor før den gir plagsomme symptomer. Sitter kreftsvulsten ved spiserøret, kan de første symptomene være problemer med å svelge eller smerter i brystet som stråler ut i ryggen. Karakteristisk skal blodet være blandet i avføringen, men ved lavt beliggende endetarmskreft kan blodet også være utenpå.


Ved kreft i høyre del av tykktarm kan blødningen skje skjult og forårsake anemi som eneste sykdomstegn.

Gå til legen dersom du har symptomer Symptomene behøver ikke være tegn på kreft , men du bør uansett ta de alvorlig. Ta kontakt med din lege for å få gjort en undersøkelse. Husk at det er best å bli behandlet så tidlig som mulig.


Nevroendokrin kreft er en sjelden kreftform som oppstår i hormonproduserende celler som styrer mange av kroppens funksjoner. Disse cellene finnes overalt i kroppen. Det er grovt sett to typer nevroendokrin kreft : Hurtigvoksende (nevroendokrine karsinomer) og langsomtvoksende (nevroendokrine svulster). Beinkreft er ondartede svulster (sarkomer) som sitter i benvevet. Vanlige symptomer på bensarkom er vedvarende eller uvanlige smerter i en knokkel, ofte om natten, og en merkbar kul.


Dersom kreft mistenkes, skjæres hudområdet ut og sendes inn for undersøkelse. I tillegg gjøres en undersøkelse av nærliggende lymfeknuter. Er det mistanke om spredning, vil du bli utredet videre med bildeundersøkelser, som for eksempel CT eller MR.


Du skal ikke vente lenge med å gå til lege om du har symptomer på basalcellekreft. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Ukontrollert cellevekst.


Kreft er ukontrollert vekst og spredning av celler.

Det dreier seg ikke om én sykdom, men en gruppe sykdommer som har det til felles at kroppen har mistet kontrollen over celledelingen. I kroppen foregår det hele tiden vekst og celledeling. Enkelte av symptomene på kreft er mer eller mindre felles uansett krefttype, mens andre symptomer avhenger av hvor i kroppen kreften sitter. De fleste cellene i kroppen byttes ut over tid. Er du flink til å sjekke føflekkene dine?


Nedenfor finner du typiske symptomer på føflekkreft, og noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen kreft. Mer om årsak og symptomer finnes i beskrivelsen av de forskjellige kreftformene. Overlevelse er meget forskjellig ved forskjellige kreftformer. Her er elleve faresignaler en bør være obs på.


Visse symptomer assosieres med kreft hos menn. Sjekk hvilke tegn du ikke bør ignorere! De kan være symptomer på hudkreft.


Vær oppmerksom på at det ved kreft i eggstokkene som regel er motsatt. Opphopning av væske i kroppen gjør at kvinnene tror de legger på seg. Utydelig tale, lammelse, nummenhet.


Oppsøk øyeblikkelig hjelp ved slike symptomer. Dette er tegn på slag. Tidlig behandling kan hindre varige skader på hjernen og redde livet ditt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg