torsdag 12. oktober 2017

Prolaps i korsryggen behandling

Konservativ behandling (IKKE Kirurgi) Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. Behandling av prolaps i ryggen. Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene.


Et prolaps i ryggen kan være svært smertefullt, men symptomene vil typisk trekke seg tilbake spontant i løpet av noen uker.

En fysioterapeut kan gi deg råd om hvordan du kan beskytte ryggen når du løfter tungt eller sitter lenge. De fleste prolaps -pasienter føler normalt stor bedring med denne type behandling etter 4-6uker. Ryggsmerter forårsaket av et prolaps , uten utstråling til bein, blir sjelden bedre av operasjon og forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultater enn operativ behandling på sikt. En prolaps i korsryggen vil i seg selv kunne gi smerter i ryggen, men hvis prolapsen klemmer på en nerve i ryggen kan du oppleve å få skytende smerter ned i benet.


Hvis du får denne type utstrålende bensmerter fra en prolaps har du fått det vi kaller isjias eller isjiassmerter. Mange går imidlertid rundt med prolapser i korsryggen uten å være det minste plaget, og en frisk nerve tåler en god del trykk uten at irritasjon oppstår. For å forstå hva som skjer ved et ryggprolaps, kan det være nyttig å kjenne til hvordan et prolaps utvikler seg og hva et prolaps er.

Ryggsøylen vår består av forskjellige ryggvirvler. Disse virvlene er skilt fra hverandre med mellomvirvelskiver. Ryggvirvlene er i stand til å bøyes og beveges i en viss grad. Siden hver enkelt virvel kan beveges noe, gjør den samlede bevegelsen i. Det gir utstrålende smerter nedover i beinet.


Ved prolaps (isjas) i ryggen gir man i starten ingen aktiv behandling , men avventer og ser hvordan tilstanden utvikler seg. Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Grad av plager avhenger blant annet av størrelsen på prolapsen, hvor i ryggen prolapsen er plassert og hvor i skiva det sitter.


Dersom man har prolaps i ryggen, vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken. Det er som regel korsryggen som rammes av prolaps , men det kan også oppstå høyere opp på ryggen eller i nakken. Dette kan føre til smerter i ryggen. Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps. Rammet av prolaps i korsryggen og nervesmerter i setet eller nedover beina?


Ved en prolaps får den ytre kjernen en rift og den mykere kjernen buker utover. Her vil det være store variasjoner i størrelse på prolapset og påfølgende symptomer.

Et lite prolaps kan oppleves som lokale smerter i korsryggen , mens et større prolaps kan trykke på nerver som går ned i bena. Tro det eller ei, dette blir bedre av seg selv med tid. Et prolaps med nerveirritasjon kan ta opptil måneder før en er smertefri. I noen tilfeller tar det lenger tid.


Når man har nervesmerter er det normalt at symptomene varierer veldig fra tid til annen. Arvelig disponering er sannsynligvis den viktigste enkeltfaktoren. Smerten kan stråle fra ryggen ned i hofte, lår, legg og fot.


Sammen med smerten kan man også oppleve nummenhetsfølelse i huden, prikkinger og kraftsvikt i muskulatur. Ryggsmerte, uten utstråling til ben, blir sjelden bedre av operativ behandling for lumbalt prolaps. Her kan du lære mer om prolaps og hva du bør gjøre hvis det rammer deg.


Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det. Prolaps i korsryggen er en vanlig tilstand. I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg