tirsdag 10. oktober 2017

Symptomer på hepatitt

Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer , til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. I Norge er forekomsten høyest blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn. Symptomer på hepatitt B. Andre igjen opplever at symptomene kommer og går.


Typiske symptomer på hepatitt B med leverskade er: Gulskjær i huden og på det hvite i øynene (gulsott).

Smerter i øvre høyre del av magen. Vekttap og appetittløshet. Alvorlig leversvikt opptrer hos ca. På verdensbasis er hepatitt B en meget utbredt sykdom, og det anføres at prosent av verdens befolkning har vært smittet, og at ca.


Det kan være mange grunner til at du føler deg sliten og trøtt, hvorav mange normale, men for de av oss som har hepatitt C, kan det å føle seg trøtt og sliten være et tegn på at vi har skade på leveren. Vær på vakt: Til og med en mild leverskade kan være nok til at du opplever å føle deg sliten og trøtt. Voksne med hepatitt B-infeksjon får som regel flere symptomer enn barn.

Dette sa John Willy Haukelan overlege ved Gastromedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus (OUS) Ullevål, til Lommelegen. Infeksjonen gir som oftest ikke symptomer og de fleste blir bra uten. Gulsot er et meget sent symptom ved kronisk hepatitt , og er et tegn på at sykdommen er alvorlig. Hvem skal være spesielt oppmerksom på leverbetennelse?


Personer med gulsot eller andre tegn på leverbetennelse. Personer som med sikkerhet eller med stor sannsynlighet har vært utsatt for smitte med hepatitt B eller hepatitt C virus. Eventuelt mørk urin og lys avføring. Hepatitt og leverskade.


Vanligvis bedring av allmenntilstand. Ved hepatitt B kan det tilkomme artralgier og et makulopapuløst utslett. Fulminant hepatitt med massiv levernekrose ses en sjelden gang.


Når symptomene vises, er de som regel vag og kan lett forveksles med andre sykdommer. De vanligste tidlige symptomer på hepatitt C er lav feber, kvalme, oppkast, magesmerter, muskelsmerter, hodepine og diaré. Autoimmun hepatitt oppstår når kroppens antistoffer angriper levercellene og fører til betennelse.


Sykdommen gir symptomer assosiert med leverproblematikk, slik som utmattelse, muskelsmerter, feber, gulsot, magesmerter – det kan også føre til mer alvorlige symptomer slik som arrdanning på leveren. Tilstanden kan variere fra mild til alvorlig, og ikke alle trenger behandling.

Smitte kan unngås med vaksinasjon mot hepatitt B. Personer som injiserer rusmidler har størst risiko for å få hepatitt B på grunn av hyppig direkte kontakt med blo er helsearbeidere (kirurger og operasjonssykepleiere, laboratorie teknikere, tannleger, blodtransfusjonstasjoner og andre) også utsatt for viral hepatitt V. Pasienter med fulminant hepatitt , svært redusert allmenntilstand eller redusert bevissthet innlegges akutt i medisinsk avdeling. Vær oppmerksom på faren for hypoglykemi ved lang transporttid. Oppfølging ved fastlege. Ved milde symptomer henvises pasienten til snarlig oppfølging hos fastlege.


Det er en teoretisk mulighet for at det kan skje skader på milten ved kraftig fysisk anstrengelse for eksempel i sport med kroppskontakt. Man anbefaler derfor at man venter med dette til det har gått fire uker etter at sykdommen er overstått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg