tirsdag 3. oktober 2017

Hva er diare

Diaré går over av seg selv i løpet av en uke. Arbeider du i helsevesenet eller som kokk, kan du sannsynligvis ikke jobbe på noen dager. Snakk med fastlegen din om dette. Diare - hva kan årsaken være? BRAT-diett hjelper ikke.


Pass på hva du spiser og drikker på reise.

Hva er akutt diaré? Drikk heller vann på flaske. Langvarig løs mage - hva kan det være et tegn på? Diaré kan ha mange ulike årsaker, og det avhenger av hvilken type diaré det er snakk om.


Akutt diaré går over av seg selv etter relativt kort tid. Diaré er uvanlig hyppige eller tynne avføringer. Hei jente Noen mat- og drikkevarer stimulerer tarmen og kan faktisk gjøre diareen verre.


Dette gjelder spesielt koffein (som finnes i kaffe, te, cola), sterk mat med mye krydder, tørket frukt, søtningsstoff i lettbrus og suketter), lakris, frø og alkohol.

I tillegg vil legen noen ganger ta en avføringsprøve som dyrkes for å se hva slags bakterier som finnes i avføringen din. Det kan også gjøres tester for å se om det er blod i avføringen, sier Brelin. Dersom akutt infeksjon kan utelukkes, jobbes det videre for å kartlegge om det er tegn på at du har inflammatorisk tarmsykdom.


Det finnes mange typer virus, bakterier og parasitter som kan gi diaré, særlig hvis man har vært på turistreise i eksotiske land. Rotavirus har vært en vanlig årsak til diaré hos barn, men nå vaksineres spedbarn født etter 1. Vaksinen beskytter omtrent prosent av mottakerne. Biola og Cultura er derimot gode produkter mot diare fordi de kan styrke den naturlige bakterieflora i tarmen. Vi har alle opplevd det på et eller annet tidspunkt: Smerter og kramper i magen – og deretter diaré. For de fleste av oss er akutt diaré en sjelden hendelse som kan være forårsaket av et.


Det er en myte at Cola er godt ved diare. Kjennetegnet på diaré er løs, ofte vanntynn og hyppig avføring. Diarés som er forårsaket av en bakterie- eller virusinfeksjon kalles på fagspråket enteritt eller gastroenteritt. Mikrobene kan komme fra infisert vann, mat eller via en annen person med diaré. Jo mindre barnet er , jo mindre skal til før barnet blir dehydrert.


Kroppen mister også viktige salter og sukker, så det er viktig å erstatte dette tapet. Kronisk diare kan også skyldes mat eller drikke kroppen din ikke tåler, eller tåler dårlig. Personer som er laktoseintolerante får ofte ubehagelige symptomer dersom de drikker mye melk eller spiser melkeprodukter med mye laktose, forklarer biolog Åsmund Husabø Eikenes.


Trenger du middagstips til i morgen?

Symptomer kan være: økt hjertefrekvens, uregelmessige hjerteslag, endringer i hjerteslagene dine (disse symptomene kan ha potensielle alvorlige, livstruende konsekvenser), muskelstivhet, ukoordinerte bevegelser, døsighet, vanskeligheter med å urinere eller svak. I motsetning til hva en skulle tro, kan forstoppelse forårsake diaré. Det skyldes at harde klumper med avføring blokkerer passasjen i endetarmen, og kun tyntflytende tarminnhold kan renne forbi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg