fredag 6. oktober 2017

Glutenallergi test

Cøliaki-behandlingen er medisinfri, men den som er rammet må sørge for glutenfri kost resten av livet. Mange føler seg mye bedre når de går over til glutenfri kost. Solveig Hauge, leder i Norsk Cøliakiforening ber folk om å være oppmerksomme selv. Hvis ikke legen tenker på cøliaki, må folk ofte ta opp.


Cøliaki, eller glutenintoleranse, er hypersensitivitet overfor gluten som fører til at overflaten i tynntarmen, som vanligvis består av totter og krypter, blir flat. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Testen er beregnet på voksne som ønsker å ta testen selv, eller på vegne av sitt barn.


Den består av spørsmål og vil ta ca. Når du har svart på alle spørsmålene vil du motta et personlig råd på e-post, så husk å legge inn e-postadressen din i spørsmål 1. Testen brukes til å sjekke om det finnes antistoffer mot gluten i blodet. Forekomsten av disse antistoffene tyder med stor sannsynlighet på cøliaki. For å fastsette diagnosen må man til lege for utredning, men selvtesten gir en god indikasjon og kan bidra til at man hurtigere kommer fram til riktig diagnose.


Matintoleranse og matallergi er utbredt i dag. Noen blir fort sliten og trett, mens andre kan få plager som magesmerter, luft, forstoppelse, diaré. Bor du langt unna, kan du sende inn testen.


Vi hjelper deg med test og diett, lang erfaring. Test dig selv for glutenallergi. En nem måde at teste, hvordan din krop reagerer på gluten, er at udelade det helt fra din kost i dage og så spise det igen. Du vil sandsynligvis kunne mærke en forskel, når du udelader det (man kan godt opleve en forværring af symptomerne fra glutenallergi til at starte med). För att testa dig för glutenintolerans behöver du oftast genomgå både blodprov och en biopsi av tunntarmen.


Det är besvärliga tester speciellt för väldigt små barn. Därför har forskare i Spanien tagit fram ett enkelt test för att mäta antikroppar mot gluten i blodet. Tidligere var glutenallergi noe mange trodde kun hang sammen med problemer med magen.


Men det er en rekke andre symptomer du også bør være obs på. Symptomene varierer fra person til person, noe som gjør at glutenallergi kan være vanskelig å avdekke. Man får ofte taget blodprøver relativt tidligt i udredningen for cøliaki.


Blandt de mest anvendte prøver er transglutaminaseantistoffer og eventuelt endomysin antistof. Disse slår ud ved cøliaki, men dog ikke altid. Næsten alle med positiv test vil vise sig at have diagnosen cøliaki.


Selvom mange af symptomerne på glutenallergi er symptomer, vi alle kan lide af fra den ene dag til den anden, så er der faktisk en rigtig nem måde at teste, hvordan din krop reagerer på gluten. Ny blodprøve kan gi enkel test for cøliaki. Det kan være veldig ubehagelig. Norske forskere har nå utviklet en blodprøvetest som de mener kan gi svaret raskt og smertefritt.


Glutenallergi test

Tok testen i helga og fikk påvist positivt svar, så det betyr at jeg har gluten allergi. Har bestilt time hos legen, men tar jo så lang tid før man får time derfor ville jeg sjekke med den hjemmetesten, Blir vel å ta en ny blodprøve hos legen og henvisning for å ta gastroskopi på sykehuset. Her kan du sjekke symptomene på glutenallergi.


Perlespelt, perlerug, perlebygg og andre middagskorn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg