Denguefeber er en infeksjonssykdom som skyldes smitte med denguevirus via stikk fra smittebærende mygg. Sykdommen kan medføre varierende grader av influensalignende sykdomsbilder, oftest med utslett. Personer som smittes for andre gang, kan bli livstruende syke.
Feber foreligger når homeostasenivået for kroppstemperaturen er oppjustert til over 3°C på grunn av påvirkning av pyrogener. Pyrogener kan dannes av virale og bakterielle infeksjoner samt av patologiske prosesser i kroppen, som cerebrale blødninger, traumer, autoimmune eller inflammatoriske sykdommer, malignitet og allergi. Feber vil si kroppstemperatur på 38°C eller høyere målt i endetarmen.
Feber er et svært vanlig sykdomstegn, men er ingen selvstendig sykdom. Det behøver ikke være noe alvorlig som ligger bak, og feber er i seg selv vanligvis helt ufarlig. Når vi snakker om høy feber , vil det si kroppstemperatur på 40°C eller mer. Allerede merker mange av oss rennende nese og sår hals.
Hvis smitten først er kommet inn i en dyrebesetning sprer den seg som regel raskt. Situasjonen i Norge. Q- feber har aldri vært påvist hos husdyr i Norge, og det er derfor aldri påvist innenlands smitte til mennesker her i landet.
Kliniske kriterier er vedvarende feber og minst én av følgende symptomer: hodepine, bradykardi, tørrhoste, diaré, obstipasjon, magesmerter, utilpasshet. Med epidemiologisk tilknytning menes overføring fra person til person, eksponering for en felles kilde eller eksponering for forurenset mat eller vann.
Sover og spiser man godt, blir man mindre sliten og er ikke like mottakelig for smitte. Ellers er det også mulig å vaksinere seg mot lungebetennelse fra pneumokokker og influensa. Har man blitt smittet, er det lurt å holde seg hjemme for å ikke spre sykdommen videre.
Har man feber og dårlig allmenntilstand bør man ikke dra på jobb. Det er også påvist at andre myggarter kan fungere som vektorer, for eksempel Aedes-arter. Viruset er påvist hos over myggarter.
Flått kan fungere som vektor, men spiller sannsynligvis en liten rolle i smittespredningen. Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre.
Så blant annet derfor kan man aldri gardere seg 1prosent mot smitte , fortsetter han. Feber er ikke en sykdom, men et symptom på forskjellige sykdommer. En del av disse sykdommene kan være smittsomme, det gjelder infeksjonssykdommer. Disse overføres gjerne ved små vanndråper som kommer i lufta når man nyser eller hoster.
Gulfeber har en inkubasjonstid på tre til seks dager. I de fleste tilfeller vil viruset kun utvikle seg til en mild infeksjon med feber , og andre symptomer som ofte også finnes i andre virus, som hodepine, frysninger, ryggsmerter, utmattelse, tap av appetitt osv. I disse tilfellene vil infeksjonen bare vare i tre til fire dager. Ved influensa blir man ofte brått syk, med raskt innsettende feber , og har et noe lenger og mer alvorlig sykdomsforløp enn ved forkjølelse.
Feber hos barn kan av og til være vanskelig å vurdere. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ?
En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus. Flere som har spist samme mat, blir syke. Se også soppforgiftning og blåskjellforgiftning.
Eksempel på slik smitte kan være hiv, røde hunder og toksoplasmose. Når smittestoffer overføres fra tarmen til munnen, gjerne via hendene, kaller vi det fekal-oral smitte. Smitte under utenlandsopphold.
Det er for å unngå denne typen smitte at vi allerede som små barn lærer at vi skal vaske hendene våre etter toalettbesøk. Feber , muskel- og leddsmerter og hodepine er også vanlig. Behandlig ved omgangssyke. Omgangssyke går over av seg selv og er som regel en ufarlig tilstand.
Et problem med omgangssyke kan være uttørring (dehydrering), fordi man mister væske ved både oppkast og diaré. Spesielt utsatt for dehydrering er små barn og eldre. Andre alternativer finnes også.
Det er alltid en viss risiko for at pasienter som har gjennomgått behandling kan fortsette å skille ut bakterier i avføringen og derigjennom smitte andre. Derfor er det strenge krav om et bestemt antall negative avføringsprøver fra tyfoidpasienter etter at behandlingen er gjennomført. Noen kan få sykdommen nesten uten å merke noen ting. Det er en karakteristisk nesten vinrød farge i slimhinnen i munnen og svelget, og delvis også på leppene.
Tungen blir også intenst rød med små mindre røde områder. Du kan smitte andre, så lenge du har viruset i kroppen. Mengden av virus man utskiller er naturligvis størst og man sprer det mest, når man hoster og nyser, forteller professor Allan Randrup Thomsen.
Men man kan skille ut både influensa- og forkjølelsesvirus uten å ha symptomer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.