torsdag 19. februar 2015

Dårlig kolesterol

Det finnes to typer kolesterol , og kroppen trenger begge. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som det dårlige kolesterolet. LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer.


Dårlig kolesterol

Vi har en tendens til å ha forbundet høy kolesterol med noe negativt, men sannheten er at kolesterol ikke er så ille, og selv ´ dårlig kolesterol ´er nødvendig for kroppen vår. Faktisk er det slik at våre organer trenger kolesterol for å kunne fungere effektivt. Total kolesterol kan deles opp i det gode HDL-kolesterolet og det dårlige LDL-kolesterolet. Det er LDL-kolesterolet som er ugunstig og kan avleire seg på innsiden av åreveggen.


Klassifiseringen mellom dårlig og godt kolesterol avhenger imidlertid av plasseringen og tettheten av partiklene. Høyt kolesterol kalles også. Dette kan vi gjøre noe med. Noen ganske få har imidlertid arvelig høyt kolesterol , en genfeil som gjør at leveren produserer for mye kolesterol , og da er nok utfordringen en helt annen. Sistnevnte gruppe behøver nok hjelp av kolesterolsenkende medisiner.


Dårlig kolesterol

Men når man har for mye kolesterol i blodet, avleires kolesterolet i store og små blodårer i ulike organer i kroppen, skader blodårene og fører til aterosklerose, eller tetter blodårer og gir åreforkalkninger. HDL er i stand til å hente kolesterol ut av åreforkalkede områder og skille det ut av kroppen via gallen og tarmene. Kolesterol er ikke farlig i seg selv. Det er imidlertid galt å skjære alle over én kam.


Lær å bake uen egg og smør og kutt gjerne helt ut egg og smør, erstatt kjøtt med bønner, linser og erter, spis rikelig med grønnsaker og kutt ned på fete kjøttprodukter. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Finn kolesterol test.


ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Når det blir for store mengder, samler det seg opp på de indre arterieveggene. For mye dårlig kolesterol kan føre til oppbygning av plakk som blokkerer arteriene, som kan være helsefarlig. Lær mer om kolesterol og hvordan du kan forebygge sykdommen.


Nordmenn har de siste årene fått i seg stadig mindre mettet fett og transfett som øker det dårlige kolesterolet. Forskningen viser ingen sammenheng mellom det som tradisjonelt har vært betraktet som dårlig kolesterol (LDL) og for tidlig død av hjertesykdom blant de over år. LDL transporterer kolesterol ut i vevet og HDL transporterer kolesterol tilbake til leveren. Vi kaller gjerne LDL det dårlige kolesterolet ut ifra at høye verdier av LDL- kolesterol er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom.


Allikevel er det et dårlig kosthold og mangel på aktivitet som fører til de fleste tilfellene av hyperkolesterolemi. Tatt i betraktning de høye nivåene av kolesterol som folk har i disse dager, har vi lyst til å gi deg tips til tiltak du kan gjøre i forhold til kostholdet ditt, for å redusere dårlig kolesterol. Ikke mål ditt kolesterol.


Du har det nivået du trenger. Det skjedde i de dager da doktor Kjellevand jobbet som hjertespesialist på Rikshospitalet. Derfor kalles LDL- kolesterol også for dårlig kolesterol. Det er en annen ferge som seiler fra andre deler av kroppen tilbake til leveren med kolesterol. HDL- kolesterol (high-density lipoprotein) er enda en type kolesterol som finnes i blodet.


Dårlig kolesterol

For mye av en type - eller ikke nok av en annen - kan sette deg i fare for koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg