torsdag 5. februar 2015

Urinsyregikt

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn. Sykdommen behandles med medisiner, men anfall kan utløses av enkelte matvarer. Urinsyregikt er en betennelse i leddene som gir smertefulle anfall.


Tilstanden forårsaker en svært smertefull og akutt betennelsestilstand i ledd.

Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1. Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa.


Sykdommen er også kjent under navnet podagra eller på folkemunne kalt Kaptein Voms syndrom, men er slett ikke morsom for de som får den. Hvis urinsyrekrystaller eksponeres for hvite blodlegemer, startes en akutt betennelse som forårsaker et anfall med smertefulle, varme og hovne ledd. Et anfall med urinsyregikt er svært smertefullt.

Typisk for denne hyppige tilstanden er tilbakevendende anfall med artritt i ett eller flere leddområder eller seneskjeder med intens smerte. Urinsyrekrystaller i vevene kan forårsake smerte, hevelse og varme i leddene. Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går.


Purininnhold i matvarer kan bety mye for den som er rammet av urinsyregikt. Nedbryting av puriner fører til dannelsen av urinsyre, og for mye urinsyre forårsaker urinsyregikt. Her er et par enkle tips som kan være til hjelp både som behandling og forebygging.


Når urinsyren blir utfelt som krystaller i leddene blir de betente. Slike symptomer kan oppstå der leddhulen invaderes av nåleformede urinsyrekrystaller. De fleste får anfall i stortåen. Når konsentrasjonen blir for høy, løser ikke syren seg opp slik den skal, og danner i stedet krystaller.


Podagra, urinsyregikt Hva er podagra? Hei og takk for spørsmålet! Det er en sammenheng mellom denne tilstanden og overvekt. Som oftest er det stortåleddet som rammes, og tilstanden kalles da podagra.


Når syrekonsentrasjonen blir for høg løyser ho seg ikkje opp slik ho skal, og dannar i staden krystallar.

Det finnes egne triks og medisinsk hjelp, noe du finner her. Under det akutte anfallet skal pasienten ha ro, eventuelt kan ispakninger lindre smertene. NSAID-preparater er et vanlig medikamentelt behandlingsalternativ (ramme fig 2) og er førstevalgsbehandling ved akutt urinsyregikt.


Anfallene kan være svært smertefulle, men er ikke farlige i seg selv. Den første episoden av urinsyregikt rammer vanligvis stortåen, men kan også ramme andre led spesielt i føttene. Betennelse er kroppens naturlige og livsnødvendige respons på infeksjoner og skader. Akutt artritt på grunn av overproduksjon eller redusert utskillelse av urinsyre.


Kan skyldes en arvelig defekt i urinsyrestoffskiftet, eller oppstå sekundært til medikamentinntak (diuretika), kreft, nyresykdom, inntak av diverse fødemidler, eller traume.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg