fredag 27. februar 2015

Brennkopper smitte

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake.


Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.

Forebygge smitte av brennkopper. Unngå hudkontakt med sårsekret. Etter å ha startet med behandling i form av klorheksidin og kremer, og skorpene har tørket inn, kan man sende barnet i barnehagen igjen. Mens impetigo contagiosa var den vanligste formen tidligere er den bulløse formen nå mer vanlig. Sykdommen antas hovedsakelig å smitte ved person til personkontakt og rammer først og fremst barn under år.


Smitten skjer ved at væske fra såret overføres til andre personer ved hudkontakt eller via gjenstander. Som regel kommer bakteriene seg inn i huden gjennom et lite sår eller en rift. Barn må holdes hjemme fra barnehage til brennkoppene er under kontroll, for å unngå smitte til andre barn.

Dersom brennkoppene kan tildekkes med plaster, vil de ikke smitte. Ved mange og eventuelt store brennkopper bør disse være tørre før barna kan gå i barnehage. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Om noen i din omgangskrets har fått brennkoppper er det viktig å være nøye med håndhygienen. Mest vanlig for varianten uten byller er utslett i ansiktet og utslett på armer og ben.


For brennkopper med byller ser man ofte utslett rundt munnen, utslett under armene og utslett i nakkefoldene. Den vanligste bakterien som forårsaker brennkopper er den vi kaller gule stafylokokker. Spredning av brennkopper er derfor spesieltvanlig blant barn som leker.


Dette fører til at epidimier på skoler og i barnehager kan oppstå. Utslettet sprer seg mellom mennesker ved at man kommer i kontakt med utslettet. Det kan også spre seg til andre hudområder hos en person som allerede er angrepet. Det er nødvendig å gjøre tiltak som begrenser smitte.


Den gir karakteristiske sår med honninggul skorpe. Infeksjonen skal behandles. De som steller barn med brennkopper er også spesielt utsatt for smitte og bør være nøye med håndhygienen. Småsår er kan være inngangsporter for bakterier, og bør stelles godt.


Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen.

Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret. Det er mye usikkerhet og forvirring om hva brennkopper faktisk er.


I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere. Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis. Smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge.


Hvis du er vaksinert mot vannkopper eller har hatt vannkopper tidligere, er det ingen grunn til bekymring dersom du er gravid og kommer i kontakt med noen som har vannkopper. I motsatt fall bør du ta kontakt med lege raskt dersom du har vært utsatt for vannkoppesmitte. Sykdommen smitter via sårvæske, og bakteriene kjem som regel inn i huden via små sår og rifter.


Tiden fra en blir smittet til sydommen bryt ut, er vanligvis 4–dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg