tirsdag 3. februar 2015

Glutenfritt kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Supper, sauser og stuinger jevnes med maisenna, arrowrot, glutenfri melmiks eller hvetestivelse dersom det tåles. Fruktsupper og fruktgrøter jevnes med potetmel. Glutenfritt kosthold – kornvarer.


Også mer eksotiske kornslag som tritikale, kamut og manitoba inneholder gluten. Det er også noen personer som opplever at ulike plager bedres av et glutenfritt kosthold , men i motsetning til cøliakere får de ikke skader på tynntarmen.

Verken blodprøver eller biopsi gir utslag, så det er uklart hvordan denne overfølsomheten for matvarer med gluten skal diagnostiseres. Et glutenfritt kosthold betyr ikke at du må holde deg unna alle kornslag og kornprodukter. Få en komplett oversikt over kaloriforbruket ditt med en digital hjelper. Sjekk varefakta før du spiser: Pølser, kjøttboller og andre farseretter som kan inneholde mel. Ferdigretter som saus, suppe, gryteretter fra glass eller pose og fryste retter.


Det har også vært svært populært i Norge. Dette har ført til debatten om hvorvidt glutenfrie dietter har reelle helsemessige fordeler, eller om de ikke er noe mer enn en ny trend. Cøliaki er gluten-allergi og krever strengt glutenfritt kosthold hele livet.

Stadig flere reagerer på gluten (glutenintoleranse), noe som betyr at de ikke greier å bryte ned alt glutenproteinet i maten. Effekt av glutenfritt kosthold på mage-tarm besvær og atferd for barn innen autismespekteret - et randomisert klinisk forsøk. ASD ble tilfeldig delt i to grupper med barn i hver. Resultatet viste en signifikant nedgang i adferdsforstyrrelser hos de som fikk glutenfritt mat.


Har du glutenintoleranse og må spise glutenfritt ? Her finner du gode matråd til glutenfri baking og tips til hvordan du kan øke næringsinnholdet i glutenfri bakst. Se våre glutenfrie oppskrifter. Oversikt over Findus sine glutenfrie matvarer, og tips til oppskrifter med de, som f. Flere oppskrifts-tips finner du her.


Har du cøliaki, vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen din. Sykdommen er kronisk, men de aller fleste blir helt symptomfrie med et glutenfritt kosthold. Prinsipper for et glutenfritt kosthold. For personer med cøliaki er behandling av sykdommen å leve på et glutenfritt kosthold livet ut. Dette vil for de fleste innebære en betydelig omlegging av kostholdet, men man tilegner seg raskt kunnskap, og det finnes en rekke glutenfrie produkter å få kjøpt slik at enomlegging går fint for de fleste.


En person med cøliaki som ikke følger et glutenfritt kosthold , kan i verste fall utvikle senkomplikasjoner som ledd- og muskelplager, benskjørhet, hudsykdommer og kreft. Menyforslag til glutenfritt kosthold. Etter diagnosen CØLIAKI tidligere i sommer har det vært utfordrende å spise sunt, næringsrikt men også glutenfritt.


Det gir grunnlag for å redusere satsen for grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfritt kosthold som følge av cøliaki.

En fersk SIFO-rapport, bestilt av Arbeids- og sosialdepartementet (ASD), viser at merkostnaden ved et glutenfritt kosthold nå er på 7. Fra vår side oppfattes det som skrives som mobbing, dissing og fremmedgjøring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg