tirsdag 24. februar 2015

Adhd medisinering

Når man får diagnosen ADHD , bør det være flere tiltak som settes inn samtidig. Et av behandlingstiltakene kan være bruk av medisiner. Som ADHD -medisiner regnes sentralstimulerende midler det vil si metylfenidat som er godkjent av Statens legemiddelverk for voksne og barn, og dextroamfetamin som kun er godkjent for barn. Medisinering av ADHD.


Når man har fått en ADHD -diagnose, så er det mange barn og unge som har nytte av å bruke ADHD -medisin.

Det finnes to typer ADHD -medisin: sentralstimulerende legemidler (metylfenidat og amfetamin) og atomoksetin. De fleste legemidlene barn og unge får for ADHD inneholder ikke amfetamin. De dosene som brukes i behandling av ADHD , gir ikke rus og skaper ikke avhengighet. Det er gjort flere store undersøkelser om medisinering for ADHD hos barn påvirker risikoen for senere rusproblemer.


Konklusjonen er at faren for senere rusmiddelproblemer ikke øker. Medlemmer av Fagrådet i ADHD Norge ser positivt på all saklig debatt om diagnosen og hvordan behandlingen bør være. Kronikken i TNLF er dessverre misvisende på flere viktige områder.

Den kan lett oppfattes som argumentasjon for at man bør unngå all medisinering av ADHD fordi det er mangelfull dokumentasjon av langtidseffekter. Drug therapy for ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) has generally been regarded as safe. ECG screening of healthy children and adolescents before initiating this type of treatment appears to be usual in Norway, despite recommendations that ECGs should only be undertaken in individuals who are at risk. Forskningen kan bidra til å unngå langvarig medisinering av barn som ikke har positiv effekt av medisinen, og raskere vurdere alternativ behandling.


Den langvarige MTA-studien. Den såkalte MTA-studien (Multimodal Treatment Study of ADHD ) er sentral for å forstå dagens kunnskapsstatus (). Den vanligste behandlingen for ADHD er en kombinasjon av legemidler og psykoterapi. Mange barn med ADHD , spesielt de som er alvorligst rammet bruker legemidler for å kontrollere symptomene. Forståelig nok er mange foreldre engstelige når barnet deres får utskrevet legemidler som skal brukes over en lengre periode.


Hos de fleste med ADHD skjer det en aldersmessig modning som fører til at antall pasienter som fyller alle kriteriene for ADHD avtar med alderen. Men flere vil likevel ha vedvarende symptomer. Voksne som ikke lenger fyller alle kriteriene til diagnosen, vil fremdeles kunne ha mange plager. ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og er mest sannsynlig medfødt.


ADHD er ikke en hjerneskade, men skyldes at hjernen har problemer med å overføre signalstoffer i hjernen. Når jeg nå ser hvor stor nytte han har av medisiner så angrer jeg på at jeg ikke utredet ham tidligere.

Det er utrolig mange folk som er skeptiske til ADHD diagnosen og medisinering , men før de faktisk opplever dette på nært hold eller på sin egen kropp så syntes jeg man ikke skal ta for raske konklusjoner. Jeg lurer på om noen her inne har erfaring med medisinering av barn med ADHD ? Min datter blir år før jul, hun har nettopp fått diagnosen. BUP sier hun er for ung til medisiner, men de anbefaler oss å prøve det ut, før skolestart. Jeg er VELDIG skeptisk til ADHD m. Haavet kjenner ikke Sanders tilfelle, men påpeker at ikke bare bivirkninger av medisinering , men også ADHD i seg selv kan påvirke barn og unge psykisk. Ungdom med ADHD føler seg ofte utenfor.


ADHD oppstår som følge av en feilutvikling eller en umodenhet i hjernen. Det er flere årsaker til ADHD : Arv, påvirkning av nervesystemet under graviditeten (alkohol, tobakk, infeksjoner), for tidlig fødsel eller lav fødselsvekt, hjerneskade oppstått i tidlige leveår, samt sosiale og miljømessige påvirkninger i tidlig oppvekst. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper.


Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg