tirsdag 17. februar 2015

Hoste hos barn

Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Nettside fra Helsebiblioteket.


Pusten er ikke alltid lett å vurdere hos barn siden hvor mange åndedrag barn normalt bør ta i løpet av ett minutt er avhengig av barnets alder. Les mer om tung pust hos barn.

Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær. Langvarig hoste hos barn. Hvis barnet hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma. Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstan de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg.


Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen. Enkelte ganger skyldes hoste en sykdom som kan eller må behandles. I denne artikkelen fokuserer vi på ulike typer hoste , når og hvordan hoste bør behandles og diskuterer situasjoner der farmasøyter bør vurdere å henvise til lege.

Oftest vil dette være tørrhoste. Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten. Dersom du gjentatte ganger får hoste om natten, eller etter fysisk anstrengelse. Dette kan være et tegn på astma.


Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste. Hoste kan oppfattes ekstra slitsomt for små barn – og foreldre. Mange barn sliter med å sove når de har hoste , og dette kan fort gå ut over hele familien. Men det finnes gode råd: Hold soverommet kjølig.


Hosten varer i mange uker og kan gi alvorlige plager. Spedbarn som får luftveisinfeksjon, har gjerne mye slim. De svelger slimet fra luftveiene og kan kaste opp. Barn har ulik sensitivitet i luftveiene. Den samme infeksjonen kan gi ulik grad av hoste.


Akutt innsettende hoste hos barn kan skyldes aspirert fremmedlegeme (i vrangstrupen). Hoste om kvelden og spesielt om natten, under og spesielt etter anstrengelse uten åpenbart pustebesvær (forlenget utpust med piping), kan være tegn på astma. Hosten skal tas på alvor hvis barnet også blir tungpustet, og det anbefales da å ta kontakt med lege, sier Moe.

For barn under seks måneder skal du ha lav terskel for å kontakte lege hvis barnet får luftveisinfeksjon med hoste og feber. Disse barna kan raskt få problemer med å få i seg nok væske hvis de blir syke, sier hun. Artikkelen tar for seg både medikamentelle og ikke-medikamentelle tiltak mot hoste , og omtaler også hvordan hoste kan behandles hos både små og store barn.


RELIS får jevnlig spørsmål om behandling av hoste hos barn , og har derfor nylig publisert en artikkel om dette. Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni. Ofte periodevis hoste om natten.


Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Hoste hos barn med astma er ofte et tegn på økende irritasjon i luftveiene. Hos de fleste barna endrer hosten seg fra å være hard og tørr i starten til å bli løs og surklete på slutten av en episode med tung pust.


Når slimet løsner i luftveiene, vil hosten føre slimet vekk fra lungene. Falsk krupp (akutt laryngitt) er en sykdom som rammer små barn og kan gi heshet, bjeffende hoste og pustebesvær. Sykdommen er som regel ufarlig, men kan oppleves svært dramatisk og skremmende for både barn og foreldre. Astma kan vise seg som langvarig hoste , særlig om kvelden og natta, hoste under og etter anstrengende aktiviteter eller anfall av tung pust med hoste. Kikhoste er sjelden hos små barn på grunn av effektiv vaksine.


Ved kikhoste kommer hostekuler, noen ganger med kiking (pipelyd) ved innpust.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg