fredag 27. februar 2015

Temperatur spedbarn

Presise og raske termometer for måling av feber. Temperaturreguleringen er mangelfull hos nyfødte barn. Varmetapet er stort. Nyfødte har lavt stoffskifte med liten varmeproduksjon.


De mangler også evnen til selv å øke temperaturen ved for eksempel skjelving.

Barnets skrik er en måte å produsere egen varme på. Kroppstemperaturen hos nyfødte ligger normalt rundt grader. Spedbarn regulerer temperaturen dårlig. De kan raskt bli kalde og raskt bli overopphetet. Kjenn på barnets rygg for å finne ut om barnet er passelig varmt.


Husk å ta av tepper og lignende hvis barnet er vinterkled og dere for eksempel går inn på et varmt kjøpesenter. Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur. God utskifting av luften omkring babyens munn og nese når den sover er muligens viktigere enn selve temperaturen i rommet.

En amerikansk studie viser at spedbarn som sover i rom ventilert med vifte kan ha hele prosent lavere risiko for å dø i krybbedød sammenliknet med spedbarn som sover i soverom uten vifte. Hos spedbarn under måneder er feber et uvanlig funn. Barneavdeling bør konsulteres, og i de fleste tilfellene bør barnet legges inn.


For eldre barn vurderes innleggelse ut fra allmenntilstand og spesifikke funn. Praktiske tiltak for å bedre barnets allmenntilstand. Svette øker varmetapet.


Han sier det beste er å nå termisk nøytralitet, altså når kroppen genererer like mye varme som den mister til omgivelsene. Da skal temperaturen inntil huden ligge på rundt grader. Hvis du bruker en vanlig helårsdyne og sover med undertøyet på, så bør romtemperaturen ligge på rundt til grader. Gunstig dagtemperatur er mellom – grader i oppholdsrom.


Soveroms temperatur bør være lavere, gjerne mellom - grader. Kontroller at barnet ikke har det for varmt eller klamt ved å kjenne etter nede i nakken og juster eventuelt temperatur og påkledning. Er 3grader normalt på barn? Svar: Hva er normal kroppstemperatur hos barn?


Hvis barnet ditt ikke har noen kjent sykdom og ellers virker i fin form, er sannsynligvis en måling av kroppstemperaturen på 3ikke uttrykk for at noe er galt. Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut.

Mange angir - grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut, men både luftfuktighet og vindforhold spiller inn. Ved mye vin kan de effektive kuldegradene være lavere enn - 1 selv om gradestokken angir at det er varmere ute. Over døgnet kan temperaturen variere noe med laveste temperatur om morgenen og høyeste om kvelden.


Eggløsning og fysisk aktivitet kan forhøye kroppstemperaturen med cirka o –o C. Men dette er ikke nødvendigvis tilfelle for spedbarn. Normal temperatur. I henhold til kanadisk Pediatrisk Society, kan normal temperatur for spedbarn variere 9til 10 avhengig av på hvilken måte at temperaturen blir. Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Små barn kan lett få feber på °C, selv ved helt vanlige virusinfeksjoner.


Barn kan fort kjennes varme ut, og det er derfor viktig å måle temperaturen hos barn for å følge med på om barnet har feber eller ikke. Feber er et symptom, og ikke en sykdom. Har ca grader og kler på så hun er passe varm. Hendene og kinnene er kalde, men kroppen er varm og god med tynn pysj og lett dyne. Du må jo bare kle barnet ditt etter hvordan det er - i starten sov vår med ull, tykk dyne og varmere soverom, men etter hvert har hun blitt varmere.


Kjernetemperatur er den indre temperaturen i kroppen. Pass på at den ikke går under. Jeg hadde droppet den legen og ringt 1om den går under 3 for å få noen vettuge folk på tråden.


Og selvfølgelig, varm ham godt. Optimal temperatur. Når det handler om å regulere kroppstemperaturen og få en god nattesøvn, finnes det altså en optimal nattetemperatur.


Men denne temperaturen gjelder ikke alle. Den er individuell. Noen foretrekker å sove ved lave temperaturer og har vent seg til dette. Kroppene deres regulerer temperaturen best når de sover kaldt.


Sånn som vi har det nå, er vinduet alltid litt oppe på gløtt om natta. Dette gjør at temperaturen som regel er fra 8-grader på soverommet. Er dette for lite for en nyfødt baby? Unger sover jo ute, så en kjølig innetemperatur er kanskje ok?


Lungebetennelse - Infeksjon i nedre luftveier, hyppigst viral årsak hos barn. Gir ofte raskt høy feber, tungpust og nedsatt allmenntilstand. Urinveisinfeksjon - Vanlig bakteriell infeksjon i urinveiene. Hos de minste kan feber være eneste symptom.


Dersom barnet har feber og det ikke er overnevnte grunner til å ta kontakt med lege, er det flere tiltak du kan gjøre for å behandle feber hos barn. Først og fremst, gi barnet nok væske til at det ikke blir dehydrert. La barnet være lett påkledd og unngå at det er for varm temperatur i rommet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg