mandag 16. februar 2015

Margarin vs smør

Smør og margarin er en del av det norske kostholdet, og selv om de ligner visuelt, er det meste annet ulikt. Klinisk Ernæring ved Universitet i Oslo. Du bør egentlig verken steke med vanlig smør eller margarin , fordi melken i smøret og i mange margariner lett kan brennes og bli kreftfremkallende. Når du skal steke på høy varme, bruk klaret smør , som du enkelt kan lage selv: Varm smør opptil rett under kokepunktet. La det så hvile i romtemperatur.


Ved å bruke smør , vil smøret i seg selv sette en del preg på maten du. Smør er et ærlig produkt som ikke har noen intensjon om å skjule ingrediensene. Det sier oss ingenting. Dette er uheldig når vi allerede får i oss for mye omega-6. Med smør vet du hva du får, men det er veldig energirikt, og inneholder mye mettet fett.


Små mengder smør er bra. Tips: Stek først i olje, for så å ha litt smør i pannen rett før servering. Eventuelt hvis du kun vil benytte deg av smør , la smøret slutte å boble før det som skal stekes legges i pannen. Margarin inneholder færre kalorier, og mindre mettet fett. I torsdagens program har Matkontrollen sett på nærmere på tretten typer margarin og smør.


Margarin vs smør

De sunneste får slakt av Matkontrollens smakspanel. Jeg ble litt småkvalm nå,. Efter att vid flera tillfällen märkt att folk i allmänhet börjar få en mindre kunskap om vad skillnaden mellan margarin och smör är, vilket inte företag som Maxi gör till något bättre.


Därför ska jag här och nu erbjuda er en mycket kort och enkel genomgång om vad som skiljer dem åt. I prinsippet kan smør og margarin brukes om hverandre i oppskrifter. Som det framgår av innlegget er det ikkje eg som brukar uttrykket godt smør. Eg bad om smør , og blei skuffa då eg ikkje fekk det. Ein annan sak er det at eg iblant omtalar margarin som smør , men bare når det ikkje er fare for forveksling (bare éi type er tilgjengeleg).


Många har nu sett ICAs hälsoduell Smör vs. Vi vill gärna dela med oss av våra synpunkter på debatten och berätta mer om hur vi tänker och väljer, smör eller margarin. Kan være greit å bruke margarin på brødskiver, hvis man ønsker et mykt smør rett ut fra kjøleskapet (eller helst TINE smøremykt smør , men dette er det få butikker som selger). Til baking bruker jeg Melange margarin , trolig kun av gammel vane. Kjøper vanlig TINE meierismør som brukes oppå brødskiver samt til steking.


Kostholdsekspert Fedon Lindberg synes imidlertid vi heller skal velge smør enn margarin , noe han poengterte i artikkelen om hva slags pålegg vi bør ligge unna. Smør i små mengder er ikke farlig, og margarin og smør er like kaloririkt. Men lettmargarin inneholder mindre kalorier enn både smør og andre margariner.


Bruk helst planteoljer som rapsolje eller olivenolje når det er mulig. Norsk margarin inneholder nesten ikke trans-fett, men velg fortrinnsvis en type som inneholder mye flerumettet fett. Ikke rart at mange derfor er skeptiske til produktene. I praksis er det likevel noen forskjeller, for eksempel blir ikke.


Men samtidig har man hørt at smør er uheldig for hjerte. Så hva skal man velge? Helsedirektoratet anbefaler at folk bruker matoljer, flytende margarin eller myk margarin. Jag skulle rekommendera olja, flytande margarin - eller smörblandning. De är blandade med olja vilket gör att fettsammansättningen blir bättre.


Margarin vs smør

Flytande margarin har också fördelen, jämfört med oljan, att man lättare kan bedöma hur varm pannan är och när det är dags att lägga i det man ska steka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg