tirsdag 6. januar 2015

Narkolepsi symptomer

Narkolepsi blir sannsynligvis ofte oversett hos barn. Menn og kvinner rammes ganske likt. Familiemedlemmer til en person med narkolepsi har noe økt risiko for tilstanden - studier har vist at en til to prosent av de nærmeste slektningene kan ha tilstanden.


Symptomer ved narkolepsi. Hvilke symptomer sees ved narkolepsi ?

Det klassiske narkolepsisyndrom består i hovedsak av fire symptomer : søvnanfall på dagti katapleksi, hypnagoge hallusinasjoner og søvnparalyse. Hvor sterke symptomene er og hvor mye det påvirker hverdagen, varierer fra person til person. Målet med behandlingen er at personen med narkolepsi blir så velfungerende som mulig. Behandlingen vil avhenge av alvorlighetsgraden og type symptomer. Det er gunstig å legge inn faste sovepauser på 15–minutter på dagtid.


I tillegg vil de fleste med narkolepsi trenge medikamentell behandling. Det antas at rundt tre millioner mennesker i verden er rammet av narkolepsi med symptomer som varierer fra knapt merkbare til sterkt hemmende.

Hvordan stiller legen diagnosen narkolepsi ? Legen bør få mistanke om narkolepsi hvis pasienten klager over ekstrem dagtidstretthet. Ved samtidig forekomst av stor søvntrang og eventuell sikker katapleksi, er mistanken om narkolepsi sterk, men husk at stor søvntrang uten katapleksi også kan være narkolepsi. Diagnosen skal objektiveres, dvs. Barn med narkolepsi har som følge av trøttheten læringsvansker og psykososiale problemer, noe som i hvert fall til en viss grad kan avhjelpes med psykososiale tiltak og medisinsk behandling.


Den starter oftest i barne- og ungdomsalder. Søvnigheten kan ikke forklares ut fra andre spesielle sykdommer, manglende søvn eller andre forhold. Lidelsen kan være arvelig, det vil si at det er opphoping av narkolepsi i visse familier. Forekomsten av sykdommen varierer fra undersøkelse til undersøkelse.


Noen studier peker på at mer enn e. Mange sier at narkolepsi er mer som en forbannelse enn en sykdom. Det er en kronisk søvn- og nevrologisk lidelse der pasienter, i tillegg til overdreven søvnløshet, kan oppleve plutselig søvnparalyse, hallusinasjoner og til og med besvimelse. I denne artikkelen vil vi se på symptomene og behandlingen av narkolepsi.


Mange eksperter anbefaler følgende: Diskuter alle endringer i symptomer og mulige bivirkninger av medisin med legen din. Finn fram til din egen måte å mestre symptomene på, og de situasjoner som utløser katapleksi.

Folk kan falde i søvn midt i en samtale eller anden aktivitet. Udover søvntrangen er narkolopsi kendt for anfal hvor alle muskler slappes, så man pludselig kan falde sammen. Omtrent halvparten av pasientene med narkolepsi får sine første symptomer i alderen – år. Ny kunnskap om symptomatologien hos barn bør øke muligheten for tidligere diagnose og behandling.


Det betyr at uvaksinerte personer også hadde risiko for å utvikle narkolepsi. Det kan også være spesielle symptomer knyttet til innsovning (tap av muskelkraft, sterke drømmelignende opplevelser og påvirket nattesøvn ). Gjennomsnittlig tid fra vaksinasjon eller influensa til symptomer på narkolepsi var måneder. Uttalt narkolepsi vil være uforenlig med dykking.


Finne en balanse mellom et terapeutisk medisiner og lite eller ingen bivirkninger kan ta tid og en svært utdannet lege. Det er flere symptomer forbundet med narkolepsi. Søvnanfall om dagen og de tilhørende kortvarige. I artikkelen gir jeg en kort omtale av narkolepsi , hvilke behandlingsformer man gir og hva som kan forventes av en sykepleier som møter disse barna.


Ofte blir hypokretinnivået målt for å avgrense tilstanden til blant annet narkolepsi uten sikker katapleksi, dette gjøres ved å ta en spinalpunksjon ved nevrologisk avdeling på sykehuset. Disse pasientene har alle normale verdier av hypokretin og er som regel HLA DR negative. Udtrykket narkolepsi kommer af det franske ord narcolepsie, som den franske læge Jean-Baptiste-Édouard Gélineau skabte ved at kombinere de græske ord νάρκη (narkē, sløvhed) og λῆψις (lepsis, anfald).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg