fredag 30. januar 2015

Gravide mat

Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Vask hendene før du lager mat , før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer.


Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jor sand og dyr.

Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner. Bruk rene redskaper og kluter. Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene som gjelder mat og hygiene – og unngå kontakt med katter. Fremmedstoffer: Det finnes en rekke stoffer som har uheldige helseeffekter og som det derfor er nødvendig å begrense inntaket av.


Noen er naturlig forekommende, som f. I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret.

To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling. Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet. Tommelfingerregler for gravide og mat : Sjekk matportalen. Feil mat -produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer. Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat.


Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Gravide bør ikke spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye mengder kvikksølv. Av samme årsak bør man heller ikke spise selkjøtt fra Vestisen. Mat -tipsene for gravide.


Egg er et svært næringsrikt pålegg. I tillegg til verdifulle proteiner, vitaminer og mineraler inneholder egg også en del jod som mange gravide får for lite av. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


Nei- mat for gravide. Carlsen minner videre om at gravide bør holde seg helt unna alkohol og være avholdende gjennom hele svangerskapet. For øvrig mener hun det beste rådet når det gjelder mat er å spise variert og i tråd med kostholdsrådene.


Amming tærer også på kroppens jernreserver.

Gravide og ammende bør ha et kosthold med jernrike matvarer og mat som hjelper til å øke opptaket av jern. Magert kjøtt og leverpostei er gode jernkilder, samt grovbrø havregryn, egg og belgvekster. Det er viktig å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jor sand eller katter. Grønnsaker og bær må alltid skylles, jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.


Tidlig samtale om alkohol og levevaner. Energibehovet øker gradvis gjennom graviditeten, og dette bør dekkes av mat som inneholder rikelig av vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer. Riktig jernholdig mat for gravide.


Gravide kan følge de samme kostrådene som resten av befolkningen. Gravide anbefales å spise sunt og variert slik som resten av befolkningen. Det er imidlertid noen næringsstoffer det er lurt å tenke ekstra på når du er gravid.


Spis variert for å sikre at du får i deg nok vitaminer og mineraler, og velg mat fra ulike matvaregrupper. Alle vet at de bør holde seg unna røyk og alkohol når de er gravide , men når det kommer til mat er usikkerheten større. Et sunt kosthold bidrar også til en sunn vektoppgang under svangerskapet. Enkelte matvarer inneholder mikroorganismer som kan være skadelige for fosteret.


Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. Riktignok er ikke små mengder av lakris-iskrem eller noen få lakris-biter nå og da farlig, ifølge anbefalingene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg