onsdag 28. januar 2015

Stiv skulder

Hva kan jeg gjøre selv med skulderplager? Dersom man sliter med vonde eller stive skuldre er det flere tiltak man selv kan gjøre. Hovedsakelig gjelder det å holde seg i aktivitet og følge med på spenningsmønstret i nakke og skulderbuer.


Større operative inngrep i skulder , brystkasse eller nakke kan også være årsak til diagnosen. Det er like mange menn som kvinner som får frossen skulder. Noen kan utvikle frossen skulder i både høyre og venstre skulder.

Vi har samlet viktige forebyggende råd fra den amerikanske Mayoklinikken, Harvard Health, Better Health Channel (Australia) og fysioterapeuter tilknyttet NHI. Har du smerter i nakken? De fleste tilfeller av nakkestivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser.


Vi ser ofte at pasienten er motivert for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. I mange tilfeller reagerer man med å trene ryggøvelser som pull-ups og nedtrekk, da dette er kjente og for så vidt gode øvelser. Når det er sagt vil disse øvelsene i dette tilfellet forverre situasjonen, da man fortsetter å trene de musklene som allerede forårsaker problemer ved å rotere arm og skulder innover. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Smerter og ubehag i nakke, skulder og armer kan forårsakes av skader eller irritasjon i selve nakken.


Det kompliserte samspillet mellom nakke- skulder -arm gjør at smerter her er utbredt.

De er vanskelig å avgrense og kan utløses av mange grunner. Enkle øvelser du kan gjøre ved frossen skulder. Dette er øvelser du både kan gjøre om du mistenker frossen skulder eller allerede har diagnosen. Ved å gjøre disse øvelsene kan du opprettholde bevegeligheten og unngå å få en helt stiv skulder. Det kan også være litt vanskelig å bli kvitt, da de fleste av oss ikke merker selv at vi går rundt og spenner oss i denne delen av kroppen.


Det er så vanlig som det kan få blitt – stive skuldre og nakker. Stiv i skulder og nakke? Det finnes ikke alltid en enkelt og entydig grunn, men uhensiktsmessig holdning og overarbeidete muskler sier ofte en hel del.


Du kan til og med gjøre disse øvelsene på jobben i kontorstolen, da de er ganske praktiske. Hvorfor får jeg stive skuldre? Smertene i seg selv kan komme fra skjelett, mellomvirvelskiver, blodårer eller nerver i skuldre og nakke.


Typisk for denne hodepinen er at den oftest er sterkest bak i hodet og gjerne på en side. Kink i nakken eller andre typer nakkevondt blir ofte bedre av bevegelse. Det gjør vondt i nakken og den føles ofte stiv. På samme måte kan smertene stråle ut i skulderpartiet, armen og hånden eller eventuelt opp mot bakhodet. Smertene kan stråle ned mellom skulderbladene eller ned på brystveggen.


Musklene i nakken er spendte og ømme. Ved akutte smerter kan hodet være tvangsdreid til en av sidene (torticollis).

Av og til kan man på røntgen også påvise kalsifisering (kalsium blir lagret inn i senen og gir mindre plass) av senen, noe som også kan føre til en kronisk senebetennelse i skulder. Kan i tillegg nevne at jeg generelt føler meg stiv i kroppen - særlig om morgenen. Så stiv i ryggen at det er vanskelig å kle på sokker og undertøy om morran. Ha nevnt dette for både lege og fysio, men de bryr seg ikke om det. For meg føles det ikke riktig å ha en så gammel kropp.


Denne tilstanden kan påvirke skulderen din i flere år! Det kan derfor ofte lønne seg å gjøre noen enkle øvelser for å beholde så mye som mulig av bevegeligheten i skulderen. Vanskelig å snu hodet?


Les dette hvis du eller noen du kjenner er rammet av nakkesmerter. Det finnes nemlig gode øvelser, behandling og tiltak som kan gjøre hverdagen mye, mye enklere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg