fredag 30. januar 2015

Vannkopper nyfødt

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Nyfødt barn av seronegativ mor bør behandles med VZIG hvis mor får utbrudd av vannkopper fra en uke før til en uke etter fødselen eller barnet eksponeres for vannkopper inntil en uke etter fødselen.


Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper mellom fire dager før og to dager etter fødselen. Du holder deg langt unna nyfødt baby med vannkopper i hus. Verken din lille på mnd eller den nyfødte er beskyttet mot vannkopper. Nyfødt med vannkopper kan faktisk få dødelig utgang.


Din kommer til å få vannkopper og du vil oppleve å få en syk baby. Et nyfødt barn hvis mor ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), er i risikosonen for å få vannkopper om mor får utslett eller utbrudd av vannkopper like før fødselen, eller barnet blir utsatt for smitte innen én uke etter fødsel. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus.


Et nyfødt barn av mor som ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), har økt risiko for å få vannkopper hvis mor får utslett eller utbrudd av vannkopper nær fødselen, eller barnet utsettes for smitte av vannkopper inntil én uke etter fødsel. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.


De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Er det noen behandling for vannkopper ? Da skal barnet behandles med immunglobulin med høyt innhold av antistoff mot vannkopper , forteller hun. Smitter også fra mor til nyfødt baby. Det samme gjelder hvis nyfødte utsettes for smitte i inntil én uke etter.


Vannkopper er et virus og det vil derfor ikke respondere på antibiotika. Ved tvil, konferer med infeksjonsmedisiner. Hos nyfødte er varicella en alvorlig infeksjon, og behandling med varicella zoster-immunglobulin er indisert hvis mor får varicella nær fødselen eller barnet eksponeres for vannkopper i første leveuke. Det er ikke vist at immunglobulinbehandling forebygger virusspredning i kroppen (viremi), og det er usikkert om det forebygger medfødt vannkoppe-syndrom eller vannkopper hos barnet.


Et nyfødt barn av seronegativ mor bør behandles med immunglobulin hvis mor får utbrudd av vannkopper fra en uke før til en uke etter fødselen, eller barnet. Nå er det nesten sånn at vi håper sistemann også får vannkopper , så vi blir ferdige med det. Og akkurat i det jeg var ferdig med dette innlegget, ringte barnehagen å fortalte at sistemann også hadde fått noen vannkopper.


Det er litt økt fare for ettersykdommer om babyer får vannkopper. Jeg er immun mot vannkopper , og ammet, og har aldri hørt at man skal holde eldre barn hjemme fra barnehage av frykt for smitte. Så min 4-åring fikk vannkopper da vi hadde baby i hus. Babyen som ble fullammet av meg som er immun, ble smittet av storebror.


Og siden du har hatt vannkopper , og dermed har antistoffer, så er nok babyen ganske godt beskyttet. Og så er det jo slitsomt med nyfødt baby og to syke barn som kløøøøøør, og, vil jeg tro. For gravide er det svært uheldig å få vannkopper i siste del av svangerskapet. Det kan føre til alvorlig lungebetennelse samt fare for at baret skal være smittet når det er nyfødt.


Dersom en person som har vannkopper begynner å få smerter i nakken bør lege oppsøkes med en gang da det er fare for hjernebetennelse. Vi har en helt nyfødt baby i huset, og nå kom det beskjed om at det er vannkopper i bhg til storesøster. Jeg har hatt vannkopper og babyen fullammes. Han har vel da en del immunitet gjennom dette, eller? Det hjelper jo egentlig ikke å ha storesøster hjemme fra bhg heller, for hun kan jo allerede.


Nyfødte bør ikke utsettes for smitte de to første dagene. Barn av mødre som ammer og som har hatt vannkopper selv vil få overført antistoffer fra mor og er derfor godt beskyttet etter to dager. Har mor ikke hatt vannkopper får friske nyfødte vanligvis et mildt sykdomsforløp om de smittes senere enn to dager etter fødsel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg