torsdag 29. januar 2015

Kreft i føflekk

Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft. For den som får kreft , vil det å være i god form gjøre at man tåler behandlingen bedre og har lavere risiko for. Følg med på føflekkene dine.


Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har.

Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Alle slike føflekker skal fjernes i sin helhet med en to til fem millimeters kant av normal hud rundt føflekken. Den fjernede føflekken sendes inn til et laboratorium for patologi, der man foretar en mikroskopisk undersøkelse av vevet og avgjør om det foreligger kreft eller ikke.


Jo lysere hu desto større risiko. Ved forandringer i en føflekk bør man oppsøke lege. Føflekkreft oppstår i melanocytter, cellene som produserer pigmentfargestoffet melanin som gir farge til hu hår og øyne. Melanin er sterkt konsentrert i de fleste føflekker.


Kreft kan oppstå i både nye og gamle føflekker overalt på kroppen.

Føflekkreft, kjent som malignt melanom på fagspråket, er kreft som har oppstått i såkalte melanocytter, som er pigmentproduserende celler som er ansvarlige for hudfargen vår. Disse cellene finnes i huden, men også i slimhinner og på regnbuehinnen i øyet. En vanlig, ufarlig føflekk er en ansamling av slike melanocytter. Dødeligheten ved føflekkreft er lav sammenlignet med andre kreftformer, men har økt de siste tiårene.


Etter fjerning av modersvulst er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert (ingen spredning), regional (spredning til nærliggende lymfeknuter) eller om det foreligger fjernspredning ved diagnosetidspunktet. Har du disse symptomene på kreft bør du gå til legen! Hvis en ondartet føflekk oppdages tidlig, er det gode prognoser. Venter man med å sjekke den og den utvikler seg og sprer seg, kan det være en skummel og dødelig sykdom, har Vigander tidligere uttalt.


Om du har en medfødt føflekk som er større enn tjue millimeter, føflekk som har forandret seg eller har foreldre som har hatt føflekkreft, er det også økt risiko. Barn og unge som har gjennomgått cellegiftbehandling, kan være mer utsatt enn andre, ifølge opplysningene fra Norsk Helseinformatikk. Dersom legen mistenker at kreften har spredt seg, må du å ta flere prøver. Lymfeknutene nær føflekken må sjekkes.


Hvis disse virker hovne eller harde, kan kreften ha spredt seg til dem. Legen din kan råde deg til å operere bort lymfeknuter. De vil så bli sendt til et laboratorium og kontrollert for kreft.


Føflekker med kreft er asymmetriske i motsetning til de fleste normale føflekker som er symmetriske, slik at den ene halvparten er som et speilbilde av den andre.

Det behøver ikke å være kreft , men du bør få en lege til å sjekke det. Eksempler på føfle kkreft Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Det jeg anbefaler er å bli kjent med huden sin.


Du må se på deg selv, for eksempel etter at du har dusjet. Slik forebygger du føflekkreft: Når du allerede har vært gjennom diagnose og operasjon, så vet du hva du skal se etter og hva du må gjøre hvis du har mistanke om føflekkreft. Prosedyrer i Oncolex kan ikke erstatte faglig veiledning fra kvalifisert veileder. Den som følger prosedyrene har et selvstendig ansvar for at det foreligger nødvendig godkjenning, lisens eller autorisasjon.


Når det skjer endringer i huden, og disse endringene består over ti bør man være oppmerksom. Man trenger ikke å løpe til legen for den minste flekk, men oppstår det noe nytt som tiltar i størrelse kan det være lurt å få sjekket det opp, sier hudlege Dag Aandahl ved Hønefoss hudlegekontor. Symptomene trenger ikke å være tegn på kreft , men det er likevel viktig at du tar den alvorlig. Men hvor er det egentlig de ondartede føflekkene oftest dukker opp? Likevel må man ta symptomene alvorlig , sier Opdalshei.


En atypisk føflekk bør kun fjernes dersom det foreligger mistanke om kreftforandringer. Hvis du har en atypisk føflekk , eller har et nært familiemedlem med føflekkreft, skal du henvises til hudlege for informasjon, opplæring og oppfølging. Den endelige diagnosen baseres på histopatologiske undersøkelser av den fjernede føflekken.


Føflekk - kreft eller malignt melanom (MM) er den farligste og hissigste formen av alle hudkrefttyper. Den forårsakes av ukontrollert vekst av pigmentceller, kalt melanocytter. Melanocytter er celler som finnes mellom overhuden (epidermis) og lærhuden (dermis) og produserer melanin, som er fargepigmentene i huden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg