torsdag 22. januar 2015

Laks gravid

Hvilken fisk kan du egentlig spise når du er gravid ? Denne fisken kan du spise som gravid , og denne fisken bør du styre unna i graviditeten. Kostrådene på denne siden er fra norske myndigheter til gravide. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres. Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege.


Mange av matvarene som nevnes nedenfor, er lite brukt i et normalt norsk kosthol og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide.

Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene, er liten, men Mattilsynet anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor. Hej piger Jeg er lidt forvirret over alle de ting man tilsyneladende ikke må som gravid. Men nu især koldrøget laks troede jeg var helt okay. Seks forskere ber nå myndighetene om å endre kostholdsrådene for gravide. I Tidsskrift for Den norske legeforening skriver de at barn og kvinner som venter barn ikke bør spise kveite og laks.


Gravide kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk, men bør unngå råvarene på listen over. Sushibiter med laks , kokt kongekrabbe, frityrstekt scampi, frityrstekt krabbe og kamskjell er et trygt utvalg. Viktige næringsstoffer.

Kjente fiskearter, som laks , ørret, torsk, sei, lyr og makrell, kan du trygt spise 1-ganger i uken. Når en gravid kvinde indtager metylkviksølv, optages det i hendes krop og føres med blodbanen gennem moderkagen til barnets hjerne. Ifølge dokumentaren, som sendes i aften, så betyder for store mængder af kviksølv i fosterets hjerne, at det får en lavere intelligens-kvotient senere i livet. Som gravid anbefales du at spise 3gram fisk om ugen. Uheldigvis er fisk i varierende grad forurenet med kviksølv, dioxin og pcb.


Stoffer, der i større doser kan være skadelige for fostrets udvikling. Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. Mange gravide har behov for tilskudd av D-vitamin, jern og jo avhengig av kostholdet og jernlagre tidlig i svangerskapet.


Vi har oppskriften. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


I år gravet jeg laksen selv, noe som slett ikke er vanskelig. Størstedelen af de laks , man kan købe i supermarkedet, er opdrætslaks og har aldrig været i nærheden af små fisk. Prøv du også da vel! De laks , der er særligt problematiske, er vildtlevende laks fra Østersøen.


Generelt er laks dog ret forurenede med alt muligt andet end kviksølv, ligesom dambrug er en stor miljøbelastning. Gravide bør ikke spise mer enn tre fiskemåltider i uka, ifølge amerikanske myndigheter.

Norske helsemyndigheter har ingen øvre grense. Nå viser ny forskning at barnet kan få økt risiko for overvekt og fedme hvis mor spiser svært mye fisk. Her har gravide ingenting å frykte, bare de styrer unna bitene med tunfisk og følger de samme retningslinjene som befolkningen for øvrig: All fisk som skal spises rå, bør fryses ved -20°C i minst timer for å ta knekken på eventuelle parasitter.


Ifølge Helsedirektoratet kan rakfisk være infisert av bakterier som gravide bør unngå. Lag din egen gravlaks. Navnet gravlaks stammer fra middelalderen da fiskerne gravde ned saltet fisk i sanden for gjæring. I dag bruker vi sjeldent å gjære laksen , men bruker i stedet en såkalt tørrmarinade bestående av salt, sukker og dill.


For å unngå enkelte sykdommer som kan være farlige under svangerskapet, bør du bare spise gravet eller røkt fisk hvis den er helt fersk og nypakket. Spis gjerne laks og laksefisker. Hvis du ikke spiser fisk, kan du ta tilskudd av fiskeolje eller få i deg omega-3-fettsyrer på andre måter. Det samme gjelder sushi. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen.


Svar Både ja og nejDer er to forskellige former for ‘rygning’ af fisk: kold – og varmrygning. Varmrøget fisk = jaVarmrøget fisk er tilberedt i en rygeovn og derfor har fisken været over grader. Så kan du godt spise det. Kan gravide og små barn spise SALMA? Hanne Tobiassen, kvalitetsansvarlig i SalMar AS, som står bak Frøya- laksen bekrefter det samme.


KLAR FERDIG SUSHI: Flere produsenter har sushi- og sashimiklar laks , sist ute er Lofoten som lanserte denne fileten forrige måned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg