onsdag 21. januar 2015

Hvor er prostata

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Finn laveste nettpris her. Man fører da en spesiell ultralydsonde inn i endetarmen og får avtegnet prostata både på tvers og langs, og enkelte apparater kan endog gi et tredimensjonalt bilde av kjertelen.


Undersøkelsen er av verdi spesielt i utredning av kreftsykdommer i prostata.

Den finnes under bunnen av urinblæren. Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen. Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som gjør det vanskelig å tisse. Baksiden av prostata ligger mot endetarmen (rektum).


Kjertelen produserer et sekret som inngår i sædvæsken. Væsken rommer blant annet næring til sædcellene, slik at de kan svømme hele veien for å befrukte eggcellen. Prostatasekretet blir blandet med spermiene.


Den øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager.

PSA-verdien alene sier ikke nok, derfor skal man alltid følges opp for å se hvor raskt verdien eventuelt øker. Dette er et viktig hjelpemiddel for å påvise kreft i prostata , følge sykdomsutviklingen og måle virkning av behandlingen. Hvor i kroppen ligger prostata og hvilke funksjoner har den? Transurethral vaporisation of the prostate (TUVP) bruker en sonde som varmer opp prostata med elektrisk strøm.


Også denne gangen blir prostatavev brent bort og behandlingen gir god blødningskontroll. Transurethral incision of the prostate (TUIP) er en prosedyre hvor man lager ett eller to snitt i overgangen mellom prostata og blæren. I tillegg til PSA gjør leger en rektaleksplorasjon av prostata hvor en behansket finger føres inn i endetarmen og legen kan kjenne på kjertelens størrelse, konsistens, og om det er noen knuter eller andre indikasjoner på kreft. Hvis det er tegn på kreft kan man foreta en ultralyd og eventuelt en biopsi av prostata. Hva er symptomene på prostatakreft?


Først når svulsten påvirker urinavløpet, vil pasienten få lokale symptomer som ved godartet forstørret prostata. I alle deler av livet er sex en viktig del av det intime og lykkelige i et parforhold. Et skuffende eller utilfredsstillende sexliv kan ofte skade et forhold og få den ene parten til å føle seg ensom, usikker og ofte for flau til å fortelle den andre om problemet, eller søke profesjonell hjelp. Det avhenger noe av stadiet det finnes på og hvor aggressiv kreften er.


De fleste menn dør med prostatakreft, ikke av den. Et væske-vannlatingsskjema hvor du noterer hvor mye du drikker, hvor mye du tisser, og når du gjør det, kan gi legen mange nyttige opplysninger om årsaken til symptomene. Mange bruker også et spørreskjema hvor du noterer hvilke symptomer du har, og hvor uttalte de er.

Legen kan føle på prostata ved å føre en finger opp i endetarmen. PSA er et viktig hjelpemiddel for å påvise kreft i prostata , følge sykdomsutviklingen og måle virkningen av behandlingen. PSA produseres både i godartede og ondartede prostataceller.


I de tidlige stadiene av prostatakreft er svulsten som regel begrenset til den bakerste delen av prostata , hvor den tydelig kan føles ved rektaleksplorasjon. Sykdommen vil bare gi vannlatingsvansker i de tilfellene hvor svulsten har vokst videre i prostatakjertelen slik at urinrøret er blitt forsnevret og trangere. Dette gir best tilgang til bakre del av prostata hvor de fleste kreftsvulster oppstår.


Det er vanlig at det tas i hvert fall vevsprøver med en og samme nål ved hver biopsiprosedyre. Mindre DHT i prostata fører til reduksjon av vev og redusert kjertelstørrelse. Til sammenlikning vil prostata fortsette å vokse hos ubehandlede pasienter, slik at volumforskjellen vil øke med tiden. PSA ( prostata spesifikt antigen) er et stoff som normalt utskilles fra prostata -kjertelen i små mengder, og som kan gjenfinnes i blod.


PSA er ingen kreftprøve, men kan si noe om forandringer i prostata. Normalt forårsaker prostatakreft ingen symptomer innen svulsten sprer seg utenfor prostata. Disse undersøkelsene er blant annet blodprøver, prøver av prostata ­kjertelen (biopsi) og billedundersøkelser av prostatakjertelen og andre organer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg