torsdag 8. januar 2015

Hvordan får man anoreksi

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Spiseproblemer som foreksempel anorksi blir alvorlige når tanker og følelser konsentreres rundt mat og kropp i en slik grad at det overskygger resten av livet – forholdet til venner og familie, skole, jobb og interesser. Kjenner du noen som har anoreksi ? Lurer du på hvordan du kan hjelpe? Her får du informasjon om anoreksia og råd til deg som er pårørende. De som er rammet av anoreksi , slutter nesten helt å spise.


Samtidig fortsetter personen å trene veldig mye, alt for å gå fort ned i vekt. Typisk for mange med anoreksi er at man benekter at man har et problem, ofte fordi man ikke erkjenner det selv med en gang, eller ser på det hele som en uskyldig slankekur. Man begrenser antall matsorter, velger ofte mager kost og små måltider. Mange har en intens sultfølelse, og er opptatt av mat. En følelse av indre uro tilfredsstilles gjennom fysisk aktivitet.


Så jeg skriver et eget innlegg på dette siden det kanskje er flere som lurer på dette. For å bli bedre av anoreksi er det viktig å få profesjonell hjelp. Forskning viser at tidlig behandling gir best prognose. Jo lengre man sulter seg, desto mer helseskadelig er det.


Hvorfor får man anoreksi ? På TV 2s nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for å forstå hvordan du bruker nettstedet, for å forbedre opplevelsen og tilpasse annonsering. Ved anoreksi er det økt forekomst av depresjon og angst (bl.a. generalisert angst, symptomer på tvangslidelse og sosial angst). Resultatet av behandlingen er bedre jo tidligere du får behandling.


I mange tilfeller kan familieterapi være nyttig, særlig når et yngre barn har anoreksi. Anoreksi angår hele familien. Behandling utenfor sykehus, såkalt poliklinisk behandling, er sannsynligvis like virkningsfullt som å få behandling i et sykehus.


Hvordan får man anoreksi

Mange med sykdommen opplever ikke selv at de har en spiseforstyrrelse, noe som gjør det vanskelig å få pålitelige tall for forekomsten av anoreksi. Man kan ha begge typene på ulike tidspunkt i sykdommen. Anoriksi bulimisk type likner på mange måter på bulimi, rundt halvparten av de med anoreksi vil før eller siden få bulimisk type. Restriktiv anoreksi innebærer at man begrenser maten man spiser og kaster ikke opp igjen det man har spist.


Spiseforstyrrelser - hvordan bør behandlingen organiseres? Symptomer på angst kan være til stede før man får. Vi trenger økt kompetanse på hvordan møte problematikken, mener spesialist i klinisk psykologi,. Beklager om dette er et upassende spørsmål, men jeg er nysgjerrig. Jeg håper denne videoen.


Hvordan får man anoreksi

Men er det slik med bulimi at du først kaster opp en gang etter å ha spist for mye, og dermed bare fortsetter? Man bestemmer seg for å slanke seg, og så spiser man veldig lite. Enten sulter man seg, eller man spiser og kaster opp maten, som er det som kalles bulimi. Til slutt føler man en avsmak overfor mat. Dette gjør at det etableres en kraft i tankene.


Man får problemer med å vurdere seg selv, og opplevelsen av en selv blir påvirket. Enkelte føler at de ikke lever, bare eksisterer. Man har ikke noe liv når en bare eksisterer, føler jeg. Men jeg vil ikke opp i vekt” – Gudrun.


Livet med anoreksi kan sammenlignes med å leve i et fengsel. H gu du har gang i noget meget, meget farligt her. Har du anoreksi kan det være at du må legges inn på sykehus for å få tilført næring til å opprettholde kroppens funksjoner. Det er som å leve i et.


Ikke gi opp håpet, det er mulig å bli frisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg