tirsdag 27. januar 2015

Smerter skulder

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hovedsymptomer er smerter i skulderen som forverres ved bestemte bevegelser, noe som avhenger av hvilken sene som er betent. Hos noen opptrer smertene etter uvant arbeid eller aktivitet.


Supraspinatus tendinopati er den vanligste formen for skuldertendinopati og utgjør åtte av ti tilfeller. Cervikal rotaffeksjon (C C5) Lesjon av plexus brachialis.

Kan gi smerter baktil i skulder og svakhet i m. Det er sykdommer i en rekke andre organer som kan gi skuldersmerter via referert smerte. Referert smerte skyldes at nerver som går fra et sted i kroppen, for eksempel et organ, samles i en nervecelle eller i ryggmargen. Et kjent eksempel på dette er at man kan få smerter i venstre arm ved hjerteinfarkt. Har du vært utsatt for en ulykke som skadet skulderen, kan dette naturligvis gi smerter. Betennelse i leddene eller slimposer rundt skulderen kan også forårsake smerter.


Dersom du ikke bruker skulderen, for eksempel etter en skade, kan den lett stivne. Dette kalles frossen skulder (frozen shoulder).

Tilstanden kan også oppstå helt av seg selv. Den viktigste behandlingen er adekvat smertelindring i påvente av spontan bedring. Noen har ekstreme smerter og problemer med nattesøvn.


Type smertestillende velges ut fra behov: Paracetamol, ev. Subakromiale smerter er den vanligste skulderlidelsen og er mest utbredt i aldersgruppen til år. Synonyme betegnelser på subakromiale smerter: Skulder impingementsyndrom, subakromialt impingementsyndrom, subakromialt smertesyndrom, rotatormansjett-syndrom og rotatormansjett-tendinopati.


Med skuldersmerter menes smerter , der udgår fra strukturer i og omkring selve skulderleddet eller leddet mellem kraveben og skulder (AC-leddet, acromioclaviculærleddet) Skuldersmerter forekommer hyppigt. I en almindelig lægepraksis kommer der ca. Det kompliserte samspillet mellom nakke- skulder -arm gjør at smerter her er utbredt. De er vanskelig å avgrense og kan utløses av mange grunner. Det er rett og slett vanskelig å finne kilden til smertene.


Vond og øm nakke har ofte sin. Når leddet blir strammere og stivere vil enkle bevegelser, som det å heve armen, bli vanskelig. Betydelige smerter i hvile og om natta.


Vanskelig for å ligge på den vonde skulderen. Det finnes mange årsaker, og de fleste kan diagnostiseres, behandles og forebygges. Verk i overarmen rett nedenfor skulderen, noen ganger helt ned til underarm og hånd.

Hoven, varm og øm muskulatur. De vanligste årsakene til smerter i skuldrene eller bryst er overbelastning eller senebetennelse. Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å finne årsaken til dine plager og gi deg rett behandling. Smerter i skulderen er svært vanlig.


Ved subakromiale smerter foreslås steroidinjeksjon dersom det foreligger sterke smerter som hemmer bevegelse (↑). Ultralydveiledning av injeksjonen gir sannsynligvis ingen tilleggseffekt (↓). Vi anbefaler generelt ikke repeterte injeksjoner (↓).


Frossen skulder : En frossen skulder er en tilstan der kendetegnes ved stivhed og smerter i skulderleddet. Jeg har smerter i skulder og overarm som kjennes ut som tannverk. Hva kan være årsaken? Få profesjonell hjelp med dine plager i skulder og krageben!


En vond skulder kan oppleves så hemmende at det går ut over funksjons- og arbeidsevnen. Derfor utreder, behandler og finner vi årsaker til disse plagene. Går man for lenge med smerter og passiv skulder uten riktig veiledning og behandling kan skulderen bli stiv, mens bevegelighet og funksjon blir nedsatt og faren for å utvikle langvarige kroniske plager øker.


Det kan også oppstå smerter i nakke og øvre del av ryggen som følge av smerteavvikende atferd og kompensatoriske bevegelsesmønstre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg